6 glumica traži autora

Treće, ujedno i posljednje, ”Čitanje NJE” ove godine

30.10.2020 u 10:38

Bionic
Reading

Treće, ujedno i posljednje u prvom ciklusu, "Čitanje NJE" će se, u okviru projekta 6 glumica traži autora, održati 31. listopada 2020. u Studiju Exit (Gundulićeva ulica 37/1, Zagreb) s početkom u 20 h

Podržan od Ministarstva kulture i Primorsko – goranske županije, projekt se realizira u suradnji Kotar teatra, Drame.hr, Urania, Vox feminae, Kino klub Zagreb i Teatra Exit. Ulaz je slobodan, a zbog ograničenog broja posjetitelja molimo Vas da nam svoj dolazak potvrdite zaključno s petkom, 30. listopada na e-mail 6glumicatraziautora@gmail.com

"Čitanje NJE" serijal je javnih scenskih čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim ženskim licima.

Treće "Čitanje NJE" predstavit će tekst mlade i talentirane dramaturginje Lucije Klarić „Čistim život“. U režiji Marine Pjenović izvest će ga glumice Lada Bonacci i Dea Presečki. U popratnom programu izv.prof.dr.sc. Lucije Ljubić održat će predavanje „Od prijestupnice do umjetnice. Kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica“ kojim će predstaviti svoju knjigu, izdanu 2019. u nakladništvu Meandar medije. Večer ćemo završiti razgovorom publike sa sudionicama.

Drugo “Čitanje NJE” u Rijeci, predstavilo je tekst magistre Glume Marte Čaržavec. Pod nazivom „Volim te, ali ne“ glumica je materijal pisala tijekom pohađanja kolegija dr.sc. Brigite Miloš „Rod, seksualnost i identiteti - od opresije do ravnopravnosti“ pri Centru za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. U režiji Marija Kovača izvela ga je zajedno s kolegicama Ernom Rudnički i Ninom Sabo

U popratnom programu uslijedilo je predavanje „Ženska perspektiva rodne (ne)ravnopravnosti“ mag.psych. Maje Sikirice i mag.psych. Lane Kos iz Centra za nenasilje i ljudska prava iz Rijeke SOS koje nas je upoznalo s realitetom toga koliko je sistem pripremljen za zaštitu žrtava rodno uvjetovanoga nasilja. Predavanje je zaključeno diskusijom s publikom.

Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr, uz poziv gledateljima da, prema svojim mogućnostima, doniraju u Fond solidarnosti za samostalne umjetnike s naznakom “Donacija OSU - 6gta”, ako žele da donacija bude upućena ženskim umjetnicama, koje su nastavno na prije postojeće neravnopravnosti, pogođenije krizama 2020.

Pratite nas i podržite projekt jer želimo pokazati da se nedostatak ženskih lica na pozornicama #jednostavnomože ispraviti!

Detaljnije o projektu saznajte na društvenim mrežama Facebook i Instagram gdje nam se također slobodno možete obratiti pitanjima.