PO TEKSTU MIRE GAVRANA

'Traži se novi suprug' nova premijera Kerempuha

11.01.2017 u 20:58

  • +2

Premijera predstave Mire Gavrana 'Traži se novi suprug'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Maja Kljajić

Bionic
Reading

Prvi premijerni naslov u novoj kalendarskoj godini zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bit će u subotu 21. siječnja predstava 'Traži se novi suprug' koju po tekstu Mire Gavrana režira glumac Željko Königsknecht, najavljena kao neobičan spoj komedije karaktera i komedije situacije

Kako se ističe u najavi, tom će komedijom u vlastitoj režiji istaknuti kazališni, televizijski i filmski glumac Königsknecht ujedno obilježiti 35. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja u Kerempuhu, gdje je ostvario impozantnu karijeru i odigrao 69 naslova, odnosno, više od pet tisuća predstava, u kojima je ostvario 140 uloga.

Komedija napisana 1989. i prvi puta objavljena 1996. u zbirci 'Šaljivi komadi', dosad je odigrana više od 100 puta, u Zagrebu i Hrvatskoj, a izvedena je i u Slovačkoj, Njemačkoj, Sloveniji, Bugarskoj i drugim zemljama.

'Miro Gavran, jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival posvećen isključivo njegovim dramama, u tome djelu s izrazitim simpatijama oslikava prepoznatljive junake naše svakodnevice koji nastoje ostvariti svoje snove i ambicije. Duhoviti dijalozi i dinamičan zaplet bogat brojnim obratima razlog su zbog kojeg se ta predstava svugdje afirmirala kao istinski teatarski hit', stoji u najavi.

Središnji je lik udovica koja odluči pomoću tarot karata i novinskog oglasa pronaći novog muža koji bi trebao zadovoljiti idealne, dakle, nemoguće kriterije. Istodobno, njezin prvi susjed, usamljeni neženja, odlučuje se napokon oženiti. Da bi osvojio njezino srce dosjeti se zamoliti za pomoć prijatelja iz djetinjstva, kojega nagovori da se javi na oglas i odglumi nekoliko prosaca koji će biti jedan gori od drugog.

Königsknecht u predstavi utjelovljuje prijatelja, gospodina Jurića; neženju, gospodina Brkića, glumi Damir Poljičak, dok je Anita Matić Delić udovica, gospođa Zdenka Smočilović.

Osim režije, Königsknecht potpisuje i dramaturgiju, kostimografkinja je Tanja Rodd, scenografkinja Nina Mia Čikeš, glazbu je osmislio Mario Mirković, a svjetlo oblikovala Vesna Kolarec.

Suradnju s današnjim Kerempuhom Königsknecht je započeo još kao student treće godine glume, da bi u prvi stalni angažman ušao 1983., nakon diplome na Akademiji dramskih umjetnosti.

Kritika ga prvi put ozbiljnije zamjećuje kao Camillea Chandebisea u Feydeauovoj 'Bubi u uhu', nakon čega slijede uloge koje ga postupno pretvaraju u malu glumačku ikonu kazališta u Ilici te je, u godinama i desetljećima koja će slijediti, svojim kreacijama obilježio neke od najuspješnijih Kerempuhovih predstava.

Dobitnik je niza nagrada, a pored kazališnih, ostvario je i tridesetak filmskih i televizijskih uloga.

'Glumački nerv Željka Königsknechta; virtuoznost njegova izraza, sposobnost potpune kontrole svih zbivanja na pozornici, punoća odnosa s partnerima na sceni te nonšalancija kojom komunicira s publikom, vješto stupnjujući njena raspoloženja i reakcije; nerv je iskonskog histriona, jednog od onih na čijim je ekvilibriranjima kazalište sačuvalo svoju privlačnosti i karizmu i u vremenima koja mu nisu bila naklonjena', napisao je Hrvoje Ivanković u najavnom tekstu predstave.