16. IZDANJE

Tradicionalni 'Sevdah u Lisinskom' u kultnoj dvorani u Zagrebu

03.11.2021 u 14:32

Bionic
Reading

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i ove godine održat će se tradicionalni koncert 'Sevdah u Lisinskom' 15. Studenog s početkom u 20 sati

Više od 1500 posjetitelja moći će uživati u izvedbama Nedžada Salkovića, Hanke Paldum, Esada Kovačevića, Alme Subašić, Ibre Bublina, Azre Husarkić, Ivana Jelića, Izeta Milišića uz posebne goste Dženane Huseinagić i Dženane Šehanović, stoji u priopćenju.

U interpretacijama eminentnih izvođača sevdaha publika u hrvatskom glavnom gradu osjetit će svu ljepotu sevdalinki, bosanskih, tradicionalnih i gradskih ljubavnih pjesama, a kao što je ranije navedeno, Nedžad Salković poznatiji pod nazivom 'Princ Sevdaha' još jednom će stati na pozornicu u Lisinskom. Idejni tvorac i producent Music Time-a Tomislav Kašljević istaknuo je kako je veoma ponosan na projekt koji uspješno traje kroz 16. Izdanje. 'Nije lako okupiti toliko izvođača na jednoj sceni kao što je Lisinski, ali kada se nešto radi iz ljubavi, sve se može', rekao je Kašljević.

Kao što je i samoj publici poznato, sevdalinka je gradska ljubavna pjesma koja predstavlja  jedinstven glazbeni izričaj  u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. Samom svojom strukturom i način izvođenja, sevdalinke su vrlo kompleksne pjesme, prepune emocija, a sama riječ sevdalinka potječe od arapske riječi „sawda“ što znači „crna žuč“, dok je u bosanskom jeziku pojam 'sevdah' dobio značenje čežnje, ljubavnog žara i  ljubavnih jada. Tako će se 15. Studenog u Lisinskom moći ponovo čuti neponovljive pjesme koje 'diraju u srce': Žute dunje, Tebi majko, Misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostara grada, S one strane Plive, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar, Kad ja pođoh na Bembašu, Vino piju age Sarajlije i mnoge druge.  

Obvezno je priložiti COVID potvrdu, a ako niste cijepljeni, osigurano vam je besplatno testiranje na ulazu u dvoranu.