NOVI DOKAZI

Torinsko platno je ipak lažnjak

17.12.2009 u 10:16

Bionic
Reading

Tim arheologa i znanstvenika pronašao je ostatke tkanine kojom je bio omotan pokojnik iz vremena Isusa Krista te potkrijepio tvrdnje o lažnosti Torinskog platna

Grobnica u kojoj je pronađeno platno 

Osim što pruža dokaze o najstarijem slučaju bolesti gube u Izraelu, pronađeni predmet dovodi u pitanje autentičnost čuvenog Torinskog platna, u koje je navodno bio umotan Isus Krist.

Platno je jednostavnog dvosmjernog tkanja, za razliku od složenog tkanja Torinskog platna kakvo je bilo poznato tek od srednjeg vijeka. Isto tako, jeruzalemsko platno sastoji se od dva odvojena dijela za tijelo i glavu. Stručnjaci smatraju da je takvo umatanje, u slučaju da osoba nije stvarno mrtva, omogućilo disanje i poziv upomoć.

Stručnjaci Židovskog sveučilišta u Jeruzalemu umotano tijelo pronašli su na groblju nedaleko od izraelske prijestolnice na kojemu se prema predaji ubio Juda Iškariotski, prenosi Bloomberg.

Istraživanja Torinskog platna pokazala su da ono datira iz srednjeg vijeka, no unatoč rezultatima kršćani ga i dalje smatraju autentičnim. Od 1578. platno je pohranjeno u Torinu.