METAMORFOZE KULTURE

Tonči Matulić dobitnik nagrade 'Hrvatska knjiga godine'

24.04.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Dobitnik nagrade za najbolju 'Hrvatsku knjigu godine' je teolog i filozof dr. Tonči Matulić, autor knjige 'Metamorfoze kulture - Teološko prepoznavanje znakova vremena u ozračju znanstveno- tehničke civilizacije', kojemu je nagrada uručena na prigodnoj svečanosti u studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije (HRT)

Riječ je o novoj književnoj nagradi koju je utemeljila Hrvatska poštanska banka u suradnji s HRT-om, Večernjim listom i Maticom hrvatskom.

Matulić je zahvalio žiriju što je, u jakoj konkurenciji od pet knjiga finalistica po sadržaju i rezultatima kulturnih dosega izabrao baš njegovu knjigu, a zahvalu je uputio i izdavaču 'Glasu koncila' te HRT-u i gledateljima.

'Metamorfoze kulture' sedma je Matulićeva knjiga, a nagrada 'Hrvatska knjiga godine' prva koju je dobio.

Ovogodišnji laureat nije po vokaciji književnik, ali posebnost nagrade i jest u tome da se mogu natjecati sve knjige iz različitih žanrova, od beletristike do znanstvenih radova. Jedini je uvjet da su napisane na hrvatskom jeziku i objavljene u prošloj kalendarskoj godini, u ovom slučaju od 1. siječnja do 31. prosinca 2008.

Svaki je izdavač mogao nominirati po dva svoja izdanja, a pobjedniku pripada 10.000 eura novčane nagrade i skulptura Tanje Perišić.

Ocjenjivački sud nagrade što ga čine Franjo Sinković (predsjednik), Goran Ogurlić, Igor Zidić, Dražen Ilinčić, Gojko Bežovan, Žarko Dadić i Zvonimir Jakobović, u uži je izbor izabrao pet knjiga.

Osim 'Metamorfoze kulture' u konkurenciju su bila i dva romana: 'Baba Jaga je snijela jaje' Dubravke Ugrešić i debitantski roman Roberta Međurečana 'Prodajem odličja, prvi vlasnik', zatim rad lingvista Ranka Matasovića 'Poredbenopovijesna gramatika hrvatskoga jezika' te knjiga komparatista Pavla Pavličića 'Mala tipologija hrvatske moderne lirike'.