KNJIŽEVNI PETAK

Tko vas sve čeka na najdugovječnijoj zagrebačkoj književnoj tribini

11.02.2019 u 15:39

Bionic
Reading

Četiri nova urednika, Mirela Priselac Remi, Andrija Škare, Lovro Škopljanac i Hrvoje Pukšec, u 64. sezoni zagrebačke književne tribine 'Književni petak' odabrali su teme o kojima će tijekom 2019. raspravljati sa svojim gostima. Neke od njih su školska lektira, 'otočka' književnost, glazbene kritike, TV serije i reklamni tekstovi, a sezonu otvara Škopljanac 15. veljače u 20 sati, u Galeriji Kupola Gradske knjižnice temom ''Dobri loši i 'loši dobri' književni tekstovi'

Na tribini Lovre Škopljanca, asistenta na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, govorit će se o dva suprotstavljena pola književnih tekstova, književno vrijednima, ali publici nezanimljivima te izuzetno popularnim i čitanim, ali loše napisanim književnim tekstovima.

Gošće tribine 'Dobri loši i 'loši dobri' književni tekstovi' su direktorica Naklade Ljevak i Zagreb Book Festivala Petra Ljevak te sociologinja i spisateljica Jelena Zlatar Gamberožić koje će u razgovoru sa Škopljancem pokušati odgovoriti na to kako prepoznati kvalitetan književni tekst, što je važno da bi neko djelo postalo popularno te koja je formula u oba smisla uspješnog književnog djela.

Škopljanac će, osim ovoga, kasnije u ovogodišnjoj sezoni Književnog petka sa svojim drugim gostima govoriti i o ideologiji u lektiri te digitalnom vs. analognom čitanju. Mirela Priselac Remi iz Elementala bavit će se rock vs. book poezijom, glazbenom kritikom te time kako i koliko radio oblikuje ukus javnosti, filmski kritičar i novinar Hrvoje Pukšec bavit će se TV serijama i filmom, video igrama te temom stari Hollywood vs. Netflix, a pisac i novinar Andrija Škare otočkim književnicima, umjetnošću reklame i copywritingom kao književnošću.