OBLJETNIČKO IZDANJE

Tko sve dolazi na Festival europske kratke priče

18.05.2011 u 08:40

Bionic
Reading

Festival Europske kratke priče ove godine slavi desetljeće postojanja. FEKP će trajati od 29. svibnja do 3. lipnja, imat će programe u Zagrebu i Splitu, a među gostima se mogu očekivati i imena poput mladog izraelskog pisca Etgara Kereta, Njemice Julije Franck i raznih drugih autora iz svijeta

Iako se danas u književnoj industriji sve vrti oko romana, pa čak i serijala, neke druge književne forme jednako su vrijedne, iako im se ne daje zaslužena pažnja. U takvoj se situaciji našla i kratka priča, čije su vrhunce ispisali Čehov, Guy de Maupassant, Hemingway, Borghes, Carver i drugi, svaki na vrlo specifičan način. Danas divne priče piše, primjerice, Annie Proulx, autorica 'Planine Brokeback', koja je potresna destilacija jedne nesretne ljubavi predstavljena u strogo suzdržanom stilu. Zato jest možda i pomalo iznenađujuće, ali vrlo ugodno to da ove godine Festival europske kratke priče slavi svoje deseto izdanje.

Festival europske kratke priče jedna je od najvitalnijih domaćih književnih manifestacija, koja je u Hrvatsku dovela imena poput Davida Albaharija ili dobitnika Bookera DBC Pierrea, ali i otkrila domaćoj publici živahnu baskijsku književnu scenu. FEKP nudi uvid u raznolikost suvremene kratkopričaške produkcije, ostavljajući prostora i za domaće literarne snage.

Kao i većinom do sada, festival započinje 29. svibnja tradicionalno gurmanski, manifestacijom 'Čuvajte se: hrvatski umjetnici kuhaju!', a ove godine svoje će kulinarsko umijeće predstaviti Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Boris Greiner. Na prvoj tribini Festivala europske kratke priče razgovarat će se o humoru, pod naslovom 'Priča i smije'. Diskutirat će kritičar i pisac Robert Perišić, izraelski humorist Keret i Amerikanac Arnon Grunberg. U sljedećim danima raspravljat će se o odnosu kratke priče i filma, zapitati o erosu u književnosti, a zadanu temu će svaki put elaborirati nova ekipa, između ostalih Maja Hrgović, Zoran Ferić i Boris Dežulović. Legendarni feralovac govorit će o književnosti i politici.

Naravno, na ovom festivalu bit će i mnogo javnih čitanja, na kojima će nastupiti doista reprezentativna ekipa: od domaćih, primjerice, Zoran Malkoč i Mima Simić, a među gostima su i Slovenac Andrej Blatnik te Georgi Gospodinov, Phillip O'Calleaigh, Fride Grytten i dr. Tako bogat program traži više lokacija, pa će se Festival europske kratke priče događati od Bookse, Profil Megastorea, SC-a do Močvare, odnosno u Splitu u klubovima Quasimodo i Ghetto te Gradskoj knjižnici.

Osim književnih programa, strane goste izabrani domaćin provest će kroz gradove koje budu posjetili, dakle Zagreb i Split. Umjetničko-turistički vodič za metropolu je Boris Greiner, a tajne Splita strancima će razotkriti Jurica Pavičić. Zanimljiva bi trebala biti i diskusija na temu 'Kratka priča: festivali, inicijative, objavljivanje, umrežavanje' koja je zakazana za 31. svibnja u Booksi, na kojoj će govoriti iskusni profesionalci iz izdavaštva te europskih književnih udruga i saveza. S obzirom na aktualna recesiju i krizu u izdavaštvu, bit će dobro saznati kakve su alternative i nudi li Europa što za kulturu.

Zatvaranje Festivala europske kratke priče, koji se na dva dana seli u Split, zakazano je za večer 3. lipnja, u klubu Močvara, ludim literarnim partyjem na kojem bi prisutne trebao rasplesati DJ Mario Kovač.