IZLOŽBA U SPLITU

Tko je tebi Reihl Kir?

29.10.2010 u 09:06

Bionic
Reading

U prostorijama Europskog doma u jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače u Splitu otvorena je izložba pod naslovom 'Tko je tebi Reihl Kir?'. Izložbu koja tematizira tragičnu pogibiju nekadašnjeg načelnika Policijske uprave u Osijeku Josipa Reihl Kira postavila je autorica Tanja Simić-Berclaz

Izložba je jedna od aktivnosti regionalnog projekta 'Manjine za manjine', kojega je nositelj Centar za mirovne studije iz Zagreba. Partneri na projektu su Mirovni inštitut iz Ljubljane, Biro za ljudska prava iz Tuzle i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda. Izložba u monumentalnoj Dioklecijanovoj kuli dramatično je podsjećanje na Josipa Reihl Kira koji je ubijen 1991. jer je predstavljao prepreku ratu. Sastavljena je od dva nosača kao u garderobi s dojmljivo dizajniranim panoima s likom osječkog načelnika policije i faksimilima iz tadašnjeg dnevnog tiska. Taj odličan primjer grafičkog dizajna, dokumentarnog rukopisa koji podsjeća na policijski očevid i CSI istraživanje, kombiniran je s tri televizijska ekrana na kojima troje ljudi bliskih Reihl Kiru govore o njemu.

To su njegova supruga Jadranka Reihl Kir, Mirko Tubić, četvrti i jedini preživjeli suputnik u vozilu na koje je izvršen atentat i Miloš Vasić, novinar iz Beograda koji je u vrijeme prije atentata blisko surađivao s Kirom. Posebnu težinu ima snimka u trajanju od sat i pol, na kojoj Tubić 7. srpnja 1998. godine daje izjavu u prisutnosti odvjetnika Slobodana Budaka o samom događaju, kada su tri njegova suputnika bila ubijena. Kratko nakon te snimke Mirko Tubić je preminuo od posljedica batina u Tenji.

Izložba u Splitu prolazi potpuno nezapaženo uz vidljivo ignoriranje medija i većeg dijela kulturne javnosti, što zapravo i nije iznenađenje. U grafičkom i likovnom smislu instalacija je superiorna, bez skrivenih motiva i metafora, a poruka je direktna i jasna, izgradnja i afirmacija mira nema alternative. Atentat na Josipa Reihl Kira, izvršen u osvit rata 1. srpnja 1991, bila je vrlo jasna poruka svima koji su ulagali napore da se izbjegne etničke konfrontacije i nadolazeći sukob. Reihl Kir je bio mirovnjak koji je na kraju platio glavom svoju želju za mirom. Obilazio je srpske i hrvatske barikade nenaoružan i razgovarao sa svima, pokušavajući zaustaviti neizbježno. Nasilna smrt ga je zaustavila u misiji koja s ove distance izgleda 'donkihotovski', ali istovremeno duboko razložno i humano. Izložba će biti otvorena do 3. studenog.