NAGRADNJAČA

Tko je osvojio knjigu 'Kopile Istanbula'

06.11.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Knjiga 'Kopile Istanbula' autorice Elif Shafak jedna je od najkontroverznijih knjiga desetljeća. Autorica je bila optužena za vrijeđanje turske nacije jer je roman, prije svega, napisala na engleskome jeziku, a u njemu je progovorila i o genocidu nad Armencima te krahu otomanskog imperija s početka 20. stoljeća. Tportal.hr svojim čitateljima poklanja tri primjerka ove izvrsne knjige

U Istanbulu, u obitelji Kazanci, u kojoj, zbog čudnih usuda koji prate muškarce, caruju žene, odrasta mlada djevojka Asya, deklarirana nihilistkinja, opijena Johnnyjem Cashom i francuskim egzistencijalistima. Na drugom kraju svijeta, u San Franciscu, živi Armanoush, devetnaestogodišnja Amerikanka armenskog podrijetla koja se bori s osjećajem nepotpunosti svog identiteta. Da bi pronašla kariku koja nedostaje, odlučuje tajno otputovati u Istanbul.

'Kopile Istanbula' dojmljiv je, duhovit i dramatičan roman o dvama narodima, turskom i armenskom, i dvjema obiteljima koje su povezane mračnom tajnom iz prošlosti više nego što i jedna od njih može naslutiti. To je roman o sjećanju i zaboravu, o prošlosti i sadašnjosti, u kojem se isprepliće tradicija i suvremenost. Elif Shafak istkala je nezaboravnu priču o gradu Istanbulu i njegovim stanovnicima, o njegovim bojama, mirisima i okusima, ali i o tajni koju krije.

Elif Shafak je rođena 1971. u Strasbourgu, u Francuskoj. Nagrađivana je i jedna je od najčitanijih turskih autorica, a njene su knjige prevedene na više od dvadeset jezika. Napisala je devet knjiga, od čega sedam romana, te piše na turskom i engleskom jeziku.

Knjigu su osvojili:

Josipa Jutt Ferlan
Josip Horvat
Dunja Belščak