DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Tko je kriv za pretvaranje Grada u kafetariju?

01.08.2016 u 10:23

  • +11

Održana prva generalna proba pred premijeru predstave Kafetarija

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Duper / CROPIX

Bionic
Reading

U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara ispred palače Sponza, u povijesnoj jezgri Dubrovnika, pred rasprodanim gledalištem u nedjelju navečer održana je premijera predstave 'Kafetarija' u režiji Vinka Brešana

Riječ je o predstavi talijanskog komediografa Carla Goldonija koju je na dubrovački govor prvi put prilagodio Frano Čale 1978 godine.

U ovoj predstavi, koja za razliku od Čaline verzije ima elemente mjuzikla, na dubrovački govor i prilike prerađeni su i brojni glazbeni svjetski hitovi poput pjesme 'Imagine' Johna Lennona, 'Daddy cool' Boney M-a, 'Hotel California' The Eaglesa, 'Sultans of swing' Dire Straitsa itd., a mahom im je zajedničko da su izdane i/ili bile popularne tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Naime, radnja Brešanove 'Kafetarije' događa se upravo 1978. kada je premijerno izvedena adaptacija Frane Čale, u kojoj je pak radnja bila smještena na početak 20. stoljeća.

Redatelj Vinko Brešan nakon premijere kratko je poručio kako je glumačka postava bila na najvišoj razini.

'Glumci nikad nisu bili bolji. Najbolji su bili danas kad je najvažnije. Zadovoljan sam jer se ljudi smiju, a na kraju krajeva ovo je komedija', rekao je Brešan.

Na upit kome je upućen zadnje 'zvanje kafe', koje glumac Pjer Meničanin u ulozi gospara Lukše, u predstavi napravi u pozi svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, gledajući u svečev kip na njegovoj crkvi, Brešan je odgovorio kako je to na publici da zaključi.

Pomoćnica intendanta za dramski program IgaraMani Gotovac rekla je nakon premijere kako je slutila da će predstava imati pravi odjek te kako je bila 'falša' kada je najavila da će je zbog nje svi napasti.

'Kad sam na konferenciji za novinare uoči premijere najavila kako će me se 'napasti' nakon predstave, bila sam 'falša', kao gospar Lukša u predstavi. Slutila sam da će predstava naići na pravi odjek, a najviše zbog toga što ne radi na razini komedije, nego ima tu jako puno priča ispod žita', rekla je Gotovac te dodala kako svatko za sebe mora razmisliti koje poruke je 'Kafetarija' ponijela.

'Temeljno je pitanje koje moramo svi zajedno i cijela ova zemlja postaviti na temu Dubrovnika. Ovaj grad je predragocjen da ne mislimo napokon kojim putem valja krenuti', rekla je ona.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić predstavu je ocijenio izvrsnom. Odgovarajući na upit istaknuo je da se ne osjeća prozvanim za pretvaranje Grada u kafetariju.

'Vinko Brešan i njegova ekipa su napravili fantastičnu predstavu. Nema ovdje kritike, to je život i njemu se treba akomodavat, a Dubrovnik to čini. Predstava pokazuje kraj 70-ih godina, ali pokazuje i današnje vrijeme', rekao je Vlahušić.

Bivša gradonačelnica Dubrovnika i aktualna zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica ima drugačije mišljenje, a predstavu je shvatila upravo kao kritiku i na njezin rad.

'Neizostavna je usporedba s onom starijom 'Kafetarijom' koju sam puno puta gledala, ali predstava je dinamična i zadržava pažnju i u skladu je s aktualnim trenutkom', rekla je Šuica te istaknula kako je posljednja scena u kojoj gospar Lukša u pozi svetog Vlaha 'zaziva kafu' kritika i njoj, ali i prijašnjim i aktualnoj vlasti u Dubrovniku.

'Cijela predstava je aluzija na to, sve vuče na to. To jest kritika, predstava je i nastala na ovom mjestu da bi se kritički osvrnula na stanje u Gradu', rekla je ona.

Frana kafetijera igra Nikša Butjer, a gospara Lukšu Pjer Meničanin. Nikša Kušelj je trgovac Dživo, njegova žena Blage je Marija Škaričić, Maro Martinović navodni je konte Karlo, a njegovu ženu Lukreciju igra Linda Begonja. Anđela Ramljak u ulozi je balarine Slađane, a vlasnik kartašnice je Branimir Vidić Flika. Konobara Franovog igra Nikola Baće. Ostale uloge ostvaruju Nika Burđelez kao dumna, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan, Petar Puljić. Festivalski zbor čine članovi Kazališne družine Kolarin. Mate Matišić nastupa i kao izvođač u bendu uz Tomu Matišića i Stanka Kovačića.

Koreografiju potpisuje Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svjetla Rade Stamenković.

Predstava se trebala igrati zaključno s 4. kolovoza, no zbog ogromnog interesa publike dodana je još jedna izvedba, u petak 5. kolovoza.