NAGRADNJAČA

Tko ide na Festival Perforacije

25.10.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Večera invazivnih vrsta događaj je koji ne biste smjeli propustiti - promovira ukusni pristup pokušajima kontrole invazivnih vrsta te spaja naizgled nespojivo: gastronomiju i zaštitu prirode. Tportal.hr ovom prilikom poklanja 2x2 ulaznice za 26. listopad

Alergični ste na ambroziju i pri pomisli na sezonu cvjetanja diže vam se kosa na glavi? Probajte čaj od listova ambrozije! Želite saznati kakav je okus pobjede nad neprijateljem, u ovom slučaju invazivnom vrstom raka? Skuhajte ga pa probajte! Ili, još bolje, dođite kod nas 26. listopada u Klub SC da vam pripremimo najfiniju večeru otkada je alergija i rakova terminatora. Gastronomija i održivi razvoj? Dakako! U Slast!

Invazivne strane vrste su one vrste koje su slučajnim ili namjernim unošenjem od strane čovjeka dospijele izvan područja svoje prirodne rasprostranjenosti, a u novom području uzrokuju ekološku ili ekonomsku štetu. Uz činjenicu da danas predstavljaju jedan od najvažnijih razloga izumiranja vrsta i gubitka biološke raznolikosti u svijetu, invazivne vrste mogu negativno utjecati na ljudsko zdravlje i prouzročiti velike štete pojedinim granama gospodarstva. Jednom uspostavljene, populacije invazivnih vrsta je gotovo nemoguće istrijebiti, a troškovi njihove kontrole izrazito su visoki i perpetualni, te se u Europi procjenjuju na približno 12 milijardi eura godišnje.

Korištenjem invazivnih vrsta u kulinarstvu direktno se smanjuju gustoće njihovih populacija i utjecaj na domaće vrste, što opet smanjuje i troškove njihove kontrole, a vas čini sretnima i sitima. Ultimativna win-win situacija. Ne čudi nas što su institucije zadužene za upravljanje invazivnim vrstama u SAD-u prepoznale gastronomiju kao važno sredstvo u upravljanju ovim vrstama i što već postoji nekoliko invazivnih kuharica, ali i cijeli pokret ljudi koji se hrane isključivo invazivnim vrstama, tzv. invazivori.

Na ovoj jedinstveno ukusnoj i edukativnoj večeri imati ćete priliku probati jela pripravljena od nekoliko invazivnih biljaka i životinja i naučiti ponešto o njima. Oni najhrabriji moći će sve zaliti šalicom čaja od ambrozije ili zlatnice, i zasladiti ju žlicom meda od bagrema – koji je, što vjerojatno niste znali, također invazivna strana vrsta.

Po dvije ulaznice su osvojili:

Marija Aralica
Nevena Miljuš