PERFORMERI IZ SAD-A

Teslini transformatori oduševili Riječane

12.08.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Riječka publika je prvi put imala prilike vidjeti zanimljiv performans Tesla Coil Orchestra izveden na Gatu Karoline Riječke. Inženjersko-umjetnička skupina iz SAD-a uživala je tjedan dana u Rijeci, čekajući da se dvije novoizrađene dvomegavoltne Tesline zavojnice, najveće na svijetu, probiju do Hrvatske, i uspjele su

Nakon što je publiku dobro zagrijao riječki sastav Ashes You Leave, instrumenti su sklonjeni s bine, a sve su oči bile uperene u te četiri metra visoke zavojnice u iščekivanju munja i gromova. Iako skupina broji 25 članova, na bini su se pojavili samo njih dvoje, pjevačica Laura Palmer i Ian Charnas. Zavojnice su iskrile jedna prema drugoj, a Ian se među njima poigravao sa strujom dodirujući je rukama i štapovima. Specifičnost Tesla Coil Orchestra je da ne upotrebljava instrumente, već glazbu proizvode Teslini transformatori, visokonaponski uređaji koji stvaraju snažne izboje električne energije, a koji su korištenjem naprednih elektroničkih rješenja oblikovani tako da proizvedu tonove različitih frekvencija.

Zahvaljujući omiljenom riječkom muzeju računala Peek&Poke, Riječani i njihovi gosti sinoć su uživali u tom neobičnom performansu, nakon kojeg je uslijedio nastup Microslava, zagrebačkog 'svirača na kompjutoru', čime je i završena manifestacija Rijeka 2010. Oni koji su propustili ovaj spektakl Tesla Coil Orchestra, mogu ga pogledati u petak u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle.