NOVI FILM

Terrence Malick: Povratak u formu poetičnim ljubavnim trokutom

16.03.2017 u 13:34

Bionic
Reading

Melodrama Terrencea Malicka 'Song to song' o glazbenoj sceni u Austinu s Rooney Marom, Ryanom Goslingom i Michaelom Fassbenderom u glavnim ulogama premijerno je prikazana prošlog tjedna u SAD-u, a neki filmski kritičari je već sad nazivaju Malickovim remek-djelom. Povučeni redatelj nije se pojavio na premijeri, što nikog nije razočaralo jer posljednjih 30 godina 73-godišnji Malick uporno izbjegava intervjue i izlazak u javnost pa je zato i njegov dolazak na tribinu o filmu dan kasnije u Austinu bio neočekivan

Skoro dvadeset godina nakon hvaljene 'Tanke crvene linije', ratne drame koja je dobila sedam nominacija za Oscar, pohvale kritike i nijednu nagradu, američki redatelj Terrence Malick opet ima odličan film. Barem tako tvrde kritičari koji su imali prilike gledati njegovu melodramu 'Song to song', premijerno prikazanu prošlog tjedna u Austinu, u Teksasu, gdje Malick i živi posljednjih godina. Film je snimao od 2012., u njemu se pojavljuju i američki glazbeni veterani poput Patti Smith i Iggyja Popa, a glavne junake toksičnog ljubavnog zapleta s glazbenicom početnicom, pokvarenim glazbenim producentom i slavnim muzičarom igraju trenutačno najistaknutija holivudska imena poput Michaela Fassbendera, Ryana Goslinga, Rooney Mare, a tu je i Natalie Portman.

Film je u biti završetak Malickove trilogije koju je započeo filmovima 'Otok naše ljubavi' (To the Wonder) s Benom Affleckom 2012., 'Vitez pehara' (Knight of Cups) s Christianom Baleom 2015. godine.

Terrence Malick - 'Song to song' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Divlje zabave, podvale i izdaje na glazbenom i ljubavnom polju okosnica su filma 'Song to song' u kojem troje žednih duša trči za uspjehom na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Zanimljiva je to mješavina ljepote i nesreće u kojoj nema jednostavnih slika ni jednodimenzionalnih likova. Kraj je možda predvidljiv, no za razliku od posljednjih Malickovih uradaka, gledateljima će biti stalo do toga što se događa s njegovim junacima.

Film ima i odličan soundtrack na kojem prednjače blues i rock, tako da se oni koji strepe od malickovske tišine nemaju čega bojati. Da bi pokazao kako se stvari mijenjaju, introvertirani američki filmaš prošlog se tjedna, nakon filmske premijere u Austinu, pojavio na tribini posvećenoj svom novom filmu s Michaelom Fassbenderom i kolegom Richardom Linklaterom.

'Song to song' - trailer Autor: youtube

Bilo je to iznenađenje koje nitko nije očekivao. Pred okupljenom publikom redatelj je ispričao tek nekoliko detalja o filmu - kako je imao osam sati materijala koji je mogao biti i mini serija, no na kraju se ipak odvažio na kraćenje. Film je snimao nekoliko godina, ponajviše u Meksiku, i u hodu spontano stvarao priču i prepravljao je. Improvizaciji je i ovog puta ostao sklon. A kako i naslov kaže, koji dosta govori i o Malickovu pogledu na život, u filmu taj citat izgovara Rooney Mara: 'Živim od pjesme do pjesme, od trenutka do trenutka, od poljupca do poljupca, od jednog doživljaja do drugog.'