utrecht, aarhus, arras, San Jose...

Tereza37 u kinima u Srbiji i na festivalima diljem svijeta

21.10.2021 u 10:26

Bionic
Reading

Prošlogodišnji pobjednik Pulskog filmskog festivala i ovogodišnji hrvatski kandidat za Oscara, film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžija od 21. listopada prikazuje su u kinima diljem Srbije, a i dalje nastavlja svoj festivalski put diljem svijeta

Tereza37 srpskoj se publici prvi put predstavila na Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu u svibnju ove godine, na kojem je Lana Barić osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu, a sada, od 21. listopada, film će se moći pogledati u kinodvoranama diljem Srbije. Neke od prvih projekcija zakazane su u Beogradu, Novom Sadu, Boljevcu, Bačkoj Palanci, Kragujevcu, Gornjem Milanovcu i Subotici.

Dugometražni igrani film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić, koji je nedavno izabran za hrvatskog kandidata za nagradu Oscar, i dalje se prikazuje na festivalima diljem svijeta. Tako će se 3. studenog film predstaviti publici u nizozemskom Utrechtu u sklopu posebnog, putujućeg programa Eastern Neighbours Film Festivala (On Tour) na kojem se u gradovima diljem Nizozemske prikazuju najbolji naslovi s nadolazećeg, 13. izdanja koje će se u Hagu održati u siječnju. Na projekciji će gostovati glumica i scenaristica Lana Barić. Cijeli program za spomenuti festival još nije objavljen.

Svoju dansku premijeru film će u studenom imati u Kopenhagenu u sklopu programa kinoteke Danskog filmskog instituta te na nadolazećem filmskom festivalu u Aarhusu, a francuska publika film će imati priliku pogledati u sklopu međunarodnog filmskog festivala u Arrasu, a na kojem će gostovati redatelj filma Danilo Šerbedžija. Također u studenom, film će se američkoj publici predstaviti na filmskom festivalu Cinequest u kalifornijskom San Joseu.

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita.

Novosti vezane uz Terezu37 možete pratiti na službenoj Facebook i web stranici filma.