JOŠ JEDAN USPJEH

Tena Štivičić osvojila prestižnu nagradu za svoju dramu

03.03.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Dramatičarka Tena Štivičić u New Yorku je dobila prestižnu nagradu Susan Smith Blackburn Prize koja se dodjeljuje autoricama za dramski tekst pisan na engleskom jeziku, a velik uspjeh dolazi tek par mjeseci nakon što je nagrađeni tekst '3 zime' premijerno izveden na daskama londonskog National Theatrea

Nagrada je Teni Štivičić dodijeljena u njujorškom kazalištu Playwrights Horizons, a iznosi 25 tisuća dolara. Teni je nagradu uručila glumica Rebecca Hall, piše teatar.hr

Podsjetimo, u drami '3 zime' Tena Štivičić ispisuje obiteljsku sagu koja se proteže kroz cijelo stoljeće. Od ostataka monarhije do komunizma i demokracije, od rata do ulaska u EU, u Hrvatskoj od 1945. do 2011., obitelj Kos se svađa, miri, zaljubljuje i odljubljuje.

Zgrada u centru Zagreba svjedočila je odrastanjima četiriju generacija obrazovanih i neovisnih žena. Obitelj se ponovno okuplja za Lucijino vjenčanje, a Alisa saznaje da je njen budući šogor otkupio nekoć nacionaliziranu kuću. Za mladenku je taj čin poželjan napredak, a njena sestra to doživljava kao čistu pohlepu. Sudjelovanje u svađi i zauzimanje strana u toj bitci, njihovim roditeljima bila je kap koja je prelila čašu.

Drama je prvi put izvedena u National Theatreu. Predstavu je režirao Howard Davies, trostruki dobitnik nagrade Olivier (za predstave 'All My Sons', 'The Iceman Cometh' i 'The White Guard').