JADIKOVKA NEZAVISNIH PRODUCENATA

'Televizije ne poštuju zakone'

25.09.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Loša implementacija postojećih zakona, previše rasprava, premalo konstruktivnih rješenja i premalo suradnje između svih zaintresiranih strana onemogućuju da nezavisne producentske kuće dođu u poziciju da više plasiraju svoje proizvode u program nacionalnih TV kuća, moglo se čuti na panel diskusiji 'Nezavisna TV produkcija – Europa i regija' na Weekend media festivalu u Rovinju

I dok je u EU, kako se moglo čuti tijekom diskusije, tendencija da javni i komercijalni TV servisi uzimaju sve više materijala od nezavisnih producenata, u zemljama regije ne ispunjava se ni osnovni zakonski minimum od deset posto.

'BBC ima propisani minimum od 25 posto, ali njihov generalni direktor Mark Thompson najavio je da će ići na 50 posto jer su došli da zaključka da je kupovina proizvoda od nezavisnih producentskih kuća puno jeftinija, da su oni u svom radu brži i efikasniji, a uz to smatraju da na taj način potiču kreativnost. Znam da se ne mogu uspoređivati tržišta, ali mi moramo usvojiti principe ponašanja', kazao je Robert Tomljenović iz Ring Multimedije.

Problemi s kojima se bore nezavisni TV producenti isti su, čini se, i u Sloveniji gdje se ni javni, a ni komercijalni servisi ne pridržavaju slova zakona.

'Kadija te tuži, kadija ti sudi. Regulator kod nas ne radi ništa da bi se zakon poštivao. Utvrdili smo da RTV Slovenija nije imala u svom programu zakonski minimum od 10 posto koji je rezerviran za proizvod nezavisnih producentskih kuća. Međutim, nakon toga se nije dogodilo ništa jer u Zakonu ne postoje sankcije za one koji ga ne poštuju. Isto je i s komercijalnim televizijama', kazao je Matijaž Žbontar iz slovenskog ASS-a.

Na njegove riječi nadovezao se Nebojša Taraba iz hrvatskog Drugog plana kazavši da kod nas kazne, i to prilično visoke, postoje, ali da nije čuo da je ikad itko kažnjen.

'Prije dvije godine sjedili smo u istoj dvorani i pričali o velikom uzletu nezavisnih TV producenata, a danas je situacija obratna. Trenutačno je četiri, pet kvalitetnih kuća, ali je tendencija da se i one ugase. Sve tri nacionalne TV kuće jedva da dosežu i pet posto programa koji proizvode nezavisne producentske kuće', požalio se Taraba.

Kao temeljni problem apostrofiran je manjak kontrole od strane Vijeća za elektroničke medije i Ministarstva kulture, koji bi trebali prisiliti nacionalne TV kuće da poštuju zakonske okvire.

'Mogli smo čuti od državne tajnice u MIK-u Nine Obuljen da se Vijeće još uči poslu, a nama je neprihvatljivo da se netko uči na našim sudbinama i odlučuje o našoj egzistenciji', istaknuo je Tomljenović

Na izrečeno replicirala je prozvana državna tajnica kazavši da je ona rekla 'da se ne uči samo Vijeće, nego svi zajedno te da bi bilo puno jednostavnije izvesti neke stvari da je društvo nezavisnih producenata postajalo prije negoli su se pojedini zakoni donosili jer bi u tom slučaju imali sugovornike koji bi im pomogli u pisanju istih'.

Ako se situacija u Sloveniji i Hrvatskoj može, najblaže, opisati kao neuravnotežena, onda je ona u Srbiji u najmanju ruku kaotična.

'Mi nemamo ni društvo, a stanje u TV produkciji onakvo je kakvo je i u politici – kaotično i zapelo na pola puta u tranziciji. Imamo sedam nacionalnih televizija, od kojih šest vode tajkuni i ljudi s policijskim dosjeima. Trenutačno imamo sedam ničega, dvije koncesije ima jedan čovjek, a brojne kuće krše zakone i nitko ništa ne poduzima', zaključio je Igor Stoimenov iz kuće Absinthe.