SUSRET MLADIH GLAZBENIKA

Tečaj violine ususret početku Rachlin festivala

19.08.2010 u 10:47

Bionic
Reading

Dubrovčani Đana Kahriman i Marin Maras odabrani su između nekoliko stotina prijava za sudjelovanje na Majstorskom tečaju violine koji se održava pred početak ovogodišnjeg Festivala komorne glazbe 'Julian Rachlin i prijatelji'

Đana Kahriman i Marin Maras izabrani su između nekoliko stotina prijavljenih mladih glazbenika iz cijeloga svijeta za sudjelovanje na ovogodišnjem Majstorskom tečaju za violinu u Dubrovniku. Ove godine se prvi put pred početak jubilarnog, desetog Festivala komorne glazbe 'Julian Rachlin i Prijatelji' u Dubrovniku, od 28. kolovoza do 5. rujna, organizira međunarodni Majstorski tečaj za violinu pod vodstvom dva renomirana pedagoga današnjice, Borisa Kuschnira i Pavela Vernikova. Mladi violinisti Kahriman i Maras tako će uz još 15 polaznika s raznih strana svijeta pohađati ovogodišnji Majstorski tečaj.

'Već godinama razmišljam kako uz vrhunske koncerte s vrhunskih komornim glazbenicima koji iz godine u godinu dolaze na festival u Dubrovnik uključiti aktivnije i mlade glazbenike. Dosad su neki mladi glazbenici sudjelovali na nekim od koncerata, no želio sam učiniti nešto posebno s tim mladim ljudima željnih znanja i vrhunskog muziciranja. Ove godine to napokon i ostvarujemo organizirajući ovaj Majstorski tečaj za violinu', istaknuo je maestro Julian Rachlin.

U suradnji s vrhunskim pedagozima svi sudionici Majstorskog tečaja, pa tako i ovo dvoje mladih dubrovačkih glazbenika, imat će mogućnost nastupa na nekoliko koncerata. Tijekom održavanja Majstorskog tečaja polaznici će održati jedan koncert u prostoru Umjetničke škole Luke Sorkočevića, u petak, 3. rujna u 16 sati. 

Odabrani, najdarovitiji polaznici Majstorskog tečaja dobit će priliku zasvirati i na jednom od večernjih festivalskih koncerata, 2. rujna u 21 sat u Kneževom dvoru. Na programu tog središnjeg koncerta Majstorskog tečaja djela su Mendelssohna Bartholdya, Schumanna i Mahlera.

Uz Đanu i Marina u radu Majstorskog tečaja sudjelovat će mladi glazbenici iz Rusije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Austrije i Venezuele. Tečaj će pohađati i pobjednik Međunarodnog natjecanja violinista Hannovera Fumiaki Miura (Japan), pobjednik međunarodnog moskovskog natjecanja Virtuoses of the XXI Century i laureat natjecanja komornih glazbenika Beethoven's days in Moscow Yury Revich (Rusija), pobjednica natjecanja za najboljeg mladog britanskog izvođača klasične glazbe Classical BRIT Award Nicola Benedetti (Velika Britanija), Austrijanac Christoph Koncz koji je već sa 22 godine postao vodeća druga violina Bečkog filharmonijskog orkestra te Venezuelanac Giovanni Guzzo, ovjenčan za svoje glazbene izvedbe posebnim priznanjem britanske kraljice za izvrsnost - 'Her Majesty the Queen' s commendation for Excellence'.