NE VOLI DIGITALNO

Tarantino još uvijek arhivira filmove na VHS kazete

28.09.2015 u 11:35

Bionic
Reading

Redatelj Quentin Tarantino ima neke izrazito staromodne stavove o tome kako gledati filmove danas pa tako ne voli streaming servise poput Netflixa i Amazona i filmove s televizije radije snima na VHS kazete

'Ne mogu gledati filmove na prijenosnom računalu i volim kad imam nešto tvrdo i opipljivo u ruci. Uopće ne koristim Netflix ili bilo koji od sustava za isporuku digitalnih sadržaja na zahtjev', rekao je Tarantino u intervjuu danom Indiewireu.

Tarantino se s 22 godine zaposlio kao video arhivist u kalifornijskoj videoteci specijaliziranoj za klasična i art izdanja, a u jednom intervjuu iz 1992. za taj je svoj posao rekao da je 'na neki način to bio njegov fakultet'.

Kada je videoteka prestala raditi, Tarantino je kupio sav inventar koji je brojao oko osam tisuća kazeta i DVD-ova.

'I dalje filmove s televizije snimam na VHS-u kako bih upotpunjavao svoju kolekciju', kaže Tarantino, borac za održavanje VHS-a na životu.

Inače, posljednji je holivudski film objavljen na VHS-u 'A History of Violence' (Povijest nasilja) Davida Cronenberga iz 2006. Posljednji VHS player kao zaseban uređaj proizveden je 2008. Nekoliko američkih etiketa i dalje izdaje ograničene serije videa teško nabavljivih naslova na VHS-u, a još postoji na tisuće filmova koji nisu objavljeni na DVD-u ili digitalizirani i dostupni su samo u VHS formatu.

Tarantinov sljedeći film 'The Hateful Eight' (Osmorica omraženih), vestern iz ere Građanskog rata u kojem glume Samuel L. Jackson, Kurt Russell i Jennifer Jason Leigh, bit će službeno objavljen u Velikoj Britaniji 8. siječnja 2016. No film će nešto ranije biti objavljen i u ograničenom izdanju na filmskoj vrpci u formatu 70 mm kao još jedan pokazatelj redateljeve averzije prema digitalnom dobu.