ORKESTAR HRT-A

Talijanskim klasicima Lisinski završava godinu

19.12.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Središnja svečanost Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, kojom se tradicionalno 29. prosinca obilježava Dan dvorane i ujedno zaključuje protekla glazbena godina, ove je godine posvećena talijanskim skladateljima, a za nezaboravan završetak prvog dijela glazbene sezone Lisinskog pobrinut će se Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Kako se ističe u najavi, nakon iznimno uspješne "Španjolske" te "Francuske noći", tradiciju započetu 1973. kojom Lisinski slavi početak svojeg djelovanja ove će godine nastaviti "Talijanska noć u Lisinskom" posvećena talijanskim skladateljima, u interpretaciji istaknutih talijanskih umjetnika, violinistice Francesce Dego i tenora Waltera Fraccara.

U programu "veličanstvene Talijanske noći" su djela Niccola Paganinija, Giuseppea Verdija, Giacoma Puccinija, te talijanske kancone.

"Uz Simfonijski orkestar HRT-a, kojim će ravnati maestro Ivo Lipanović, čut ćemo vrsne interpretacije cijenjenog talijanskog tenora Fraccara koji redovito gostuje na najuglednijim svjetskim pozornicama, poput milanske Scale, Bečke državne opere i njujorškog Metropolitana. Uz njegov opsežni repertoar temeljen na Verdijevim i Puccinijevim najuspjelijim djelima, imat ćemo prilike čuti i neke od najpopularnijih talijanskih canzona", stoji u najavi.

Ovogodišnji koncert naslovljen je "O sole mio", a kao njegov virtuozni dio najavljen je nastup mlade violinistice Francesce Dego, koja je pobjedom na prestižnom Paganinijevu natjecanju u Genovi 2008. postala prvom Talijankom kojoj je to uspjelo nakon gotovo 50 godina.

"Svoje sviračko umijeće mlada će umjetnica iskazati u Violinskom koncertu u D-duru, br. 1, op. 6 Niccola Paganinija, skladanom pod utjecajem talijanskog belkanta", dodaje se u najavi.

Nakon koncerta, za sve goste svojeg rođendanskog slavlja Lisinski priprema veliku zabavu u predvorju Velike dvorane, uz ples za koji će se pobrinuti sedmeročlani "old school" bend iz Zagreba "Boom pacha boom", kojeg čine četiri muška člana zadužena za instrumentalnu pratnju, te tri šarena ženska vokala s harmonijskim višeglasnim pjevanjem.

"U našem društvu zaključite još jednu uspješnu godinu, uz raskošno i strastveno slavlje talijanske glazbe i umjetnosti", poručuju iz Lisinskog.