'CIAO LUCIO'

Talijanska drama poklanja publici premijeru

06.11.2009 u 09:31

Bionic
Reading

'Ciao Lucio' naziv je prve ovosezonske premijere Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca koja će se održati 9. studenog u 19 sati u riječkoj Zajednici Talijana

Hommage velikom talijanskom glazbeniku i kantautoru Luciju Battistiju - 'Ciao Lucio' - glazbeni je kolaž u sklopu kojega će se predstaviti i nova sezona Talijanske drame, koja poklanja predstavu publici pa je ulaz slobodan.

Prema riječima ravnateljice Laure Marchig, Talijanska drama je s Brunom Nacinovichem, autorom i redateljem predstave, osmislila djelo u kojem će se, među ostalim, predstaviti 14 sada već kultnih pjesama Lucija Battistija nastalih od konca sedamdesetih do konca osamdesetih godina prošlog stoljeća.

'Mi ritorni in mente' (Vraćaš mi se u sjećanje), 'Pensieri e parole' (Misli i riječi), 'La canzone del sole' (Pjesma sunca), samo su neke od Battistijevih uspješnica koje će interpretirati glumci Talijanske drame Alida Delcaro, Bruno Nacinovich, Elvia Nacinovich, Lucio Slama, ravnateljica Laura Marchig i mlada gošća, jazz pjevačica Alba Nacinovich

'Važna podrška ovom hommageu Luciju Battistiju je izvanredan glas dvadesetdvogodišnje Albe Nacinovich, studentice tršćanske Jazz akademije, inače kćeri glumaca Brune i Elvije Nacinovich', istaknula je Marchig.

'Ovo nije moj prvi nastup s roditeljima, to se kod nas periodično ponavlja. S njima sam na pozornici bila kao sedmogodišnjakinja, potom kao četrnaestogodišnjakinja i evo nas opet zajedno. Veselim se zajedničkom nastupu. Oni su ti koji su mi prenijeli strast prema kazalištu i pjevanju', kaže Alba koja obožava, poput mnogih, lik i djelo Lucija Battistija.

'Atmosfera, melodije i osjećaji, svaka pjesma tog velikog talijanskog glazbenika i kantautora pripada zajedničkoj osjećajnosti i predstavlja komadić osobne i kolektivne povijesti', mišljenja je ravnateljica Talijanske drame.

Glumce će, koji će ovoga puta više pjevati a manje glumiti, na sceni pratiti i vrsni riječki glazbenici: Mladen Lenac na klavijaturama i harmonici, Joško Serdarević na bubnjevima i udaraljkama te Valter Veljak na bas gitari.

Lucio Battisti rođen je 5. ožujka 1943. godine u talijanskom gradiću Poggio Bustone, a nakon duge bolesti preminuo je u 55. godini života, 9. rujna 1998. godine. Sve pjesme koje je napisao zajedno s tekstopiscem Mogolom predstavljaju istinska remek-djela. Nakon prekida njihove iznimno uspješne desetogodišnje suradnje, Lucio Battisti povukao se iz javnog života, no nije prestao stvarati. Posljednji mu je album 'Hegel' izašao 1994. godine.

Redatelj Bruno Nacinovich najavio je da će to biti jako lijepa predstava i veseli ga što će s njom gostovati u zajednicama Talijana u Kopru 10. studenog, u Puli 12. studenog, u Poreču 13. studenog i Umagu 14. studenog.