ZABRANJENA UMJETNOST

Tajne izložbe u zagrebačkim stanovima

15.02.2010 u 11:58

Bionic
Reading

Posljednjih tjedana u zagrebačkim stanovima priređuju se skrivene izložbe koje možete obići samo ako imate povjerljivu informaciju o tome kada i gdje se održavaju, a istražuju odnos umjetnosti i cenzure

Informacije o izložbama koje se priređuju stižu na adrese elektroničke pošte uz uputu 'Zvoniti na: Tajne izložbe'. Neobavezna atmosfera u stanovima podsjeća na tulume kod prijatelja, a donosi radove okupljene pod temom odnosa umjetnosti i cenzure.

Riječ je o projektu skupine dizajnera, likovnih umjetnika, teoretičara i kustosa koji su uočili da je spomenuta tema vrlo često zanemarena, a nedostatak interesa smatraju jednakim represiji.

'Na prvoj Tajnoj izložbi predstavila se splitska umjetnica Rafaela Dražić, kojoj je bilo zabranjeno izlaganje u Muzeju grada Splita, jer je projektom o intervencijama u javnom gradskom prostoru kritizirala splitskog gradonačelnika Željka Keruma, prenosi Deutsche Welle. Radove je predstavio i Marko Pašalić koji je postavio zvučnu instalaciju 'Ježeve kućice' Branka Čopića koja je u nekoliko navrata bila izbačena iz obavezne lektire u hrvatskim osnovnim školama.