MUU U SIGETUU

Svjetski poznati ulični umjetnici spremni za okupaciju Zagreba

04.09.2012 u 09:27

Bionic
Reading

MUU u SIGETUU okuplja umjetnike čiji radovi komuniciraju s publikom te pomoću kolaboracijskih projekata tematizira i aktualizira pitanja reciklaže i afirmacije mladih hrvatskih umjetnika: počinje u četvrtak 6. rujna, a sam muzej otvara se nedjelju 9. rujna u 18 sati ispred SRC-a Siget

Na konferenciji za novinare program najvećeg do sada Muzeja ulične umjetnosti predstavile su Ivana Vukšić, organizatorica i kustosica događanja MUU u SIGETUU, i Gaella Gottwald, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Odabrana grupa domaćih i inozemnih umjetnika s radom će započeti u četvrtak 6. rujna na nekoliko lokacija u novozagrebačkom kvartu Siget. Rezultati njihovog rada moći će se razgledati u nedjelju 9. rujna u 18 sati, kada će Muzej službeno biti otvoren.

'Sama jezgra Muzeja ulične umjetnosti bit će u Sigetu, u kojem će devet umjetnika crtati nekoliko murala. Raduje me to što se u ovih nekoliko godina koliko Muzej djeluje ipak vidi promjena u percepciji ulične umjetnosti, odnosno ona se poboljšala. Kada smo tražili lokacije za crtanje u Sigetu, stanovnici su bili upoznati s fenomenom street arta te su bili uzbuđeni i radosni zbog toga što će se tako nešto događati i u njihovom kvartu. S MUU-om u SIGETUU nastavljamo širiti kulturnu ponudu izvan centra, u dijelove grada u kojima je ona rijetka ili je uopće nema', započela je Ivana Vukšić predstavljanje te dodala da je ulična umjetnost najneposredniji oblik umjetničkog stvaranja i direktne komunikacije umjetnika sa svima, nije elitistička, nema odlaska u galerije, nema kupovine ulaznica i namijenjena je svima.

'Izuzetno mi je drago to što ćemo ove godine ugostiti dvojicu umjetnika koji se u svojim radovima bave političkim i socijalnim temama, odnosno kritikama. Jedan od njih je ESCIF, gotovo pa najpoznatiji ulični umjetnik u svijetu, tajanstveni Španjolac poznat po svojim minimalnim crtežima s vrlo snažnim antikapitalističkim porukama. Belgijanac Isaac Cordal radi male cementne figure koje slaže u minijaturne setove, također vrlo politički osviještene, te ih potom smješta na ulice. Cordalov se rad prilično razlikuje od svih dosadašnjih radova na MUU-u', naglasila je Vukšić.

Izrazila je zadovoljstvo time što su se pozivu za sudjelovanje odazvali mladi umjetnici Agostino Iacurci – Talijan koji je u samo dvije godine rada postao nezaobilazna figura svjetskog street arta, Emaemaema – njegova stilski raznovrsna kolegica iz Srbije jedna je od značajnijih pripadnica tamošnje scene, te Malarky – jedan od mnogobrojnih ovogodišnjih MUU-ovih gostiju iz Velike Britanije, umjetnik živahnog crteža za kojeg se pretpostavlja da će se najviše svidjeti novozagrebačkoj djeci.

Na ovogodišnjem MUU-u u SIGETUU sudjeluje i određeni broj umjetnika koji je radio na prošle godine održanom MUU-u u DUUGAVAMA: Sretan Bor, Ninjatiger, Pekmezmed i Emir Šehanović ESH

Ravnateljica Hrvatskog društva likovne umjetnosti Gaella Gottwald predstavila je okupljenima trogodišnji plan suradnje najstarije hrvatske likovne organizacije – HDLU-a - i jedne od najmlađih – MUU-a. Gostovanje britanskog art kolektiva ROBOTS, koji na samoj zgradi HDLU-a gradi divovsku skulpturu od recikliranog drveta, prvi je u nizu planiranih umjetničkih projekata koje će te dvije institucije nastojati realizirati u naredne tri godine.

'Realizacijom ovih projekata planiramo podići svijest o važnosti reciklaže u svakodnevnom životu te o očuvanju prirode, okoliša i domaćih resursa, odnosno želimo pokrenuti ekoaktivizam kroz umjetnost. Radosni smo zato što su ROBOTS s velikim entuzijazmom prihvatili naš poziv i došli u Zagreb. Iznimno ih raduje i rad na zgradi HDLU-a, odnosno Meštrovićevom paviljonu.

U naredne tri godine planiramo pozvati po dvoje umjetnika ili umjetničkih kolektiva iz Koreje, Islanda, Finske, Kanade i Amerike da rade u Zagrebu, odnosno da se pozabave temom reciklaže. Svake godine radit će se, odnosno reciklirati, neki drugi materijal. U planu su predavanja i radionice reciklaže na kojima će se polaznicima približiti metode kućne reciklaže i upotrebe raznog odbačenog materijala', kazala je Gaella Gottwald, najavljujući zanimljiva i korisna buduća kulturna događanja.

Drugi kolaboracijski projekt, Lice s plakata, nastaje u suradnji MUU-a i šest zagrebačkih kulturnih centara i kritički se odnosi naspram uzurpacije javnog prostora (pre)velikim brojem reklamnih plakata, billboarda koji nerijetko zauzimaju gotovo svaki vidljivi zid stambenih zgrada i općenito zauzimaju velik medijski prostor te se bave temama i osobama koje nisu ni od kakvog značenja za javno dobro.

Lice s plakata bavi se tematiziranjem problema nemogućnosti dobivanja istog tog javnog prostora za predstavljanje radova mladih umjetnika. Stoga će se na zidovima u šest zagrebačkih kvartova svojim autoportretima javnosti direktno predstaviti ponajbolji hrvatski mladi umjetnici za koje domaća javnost uglavnom ne zna ni tko su ni čime se bave: Stipan Tadić, Miron Milić, OKO, Vanja Trobić, Jelena Bando te dvojac koji djeluje pod imenom Artuditu.

'Nadamo se da ćemo ovim projektom makar potaknuti raspravu o položaju mladih umjetnika danas i o prekomjernom korištenju javnog prostora za privatne interese. Javnost o tome i ne razmišlja jer smo se svi već naviknuli na takvu situaciju, no mišljenja sam da se radi o bitnoj temi kojom bi se hrvatsko društvo trebalo pozabaviti', završila je Vukšić predstavljanje Lica s plakata, projekta koji je ovogodišnji MUU učinio najrasprostranjenijim MUU-om do sada.

Svečano otvorenje MUU-a u SIGETUU bit će u nedjelju u 18 sati, kada će se ispred SRC-s Siget okupiti svi zainteresirani i u dvije vođene ture razgledati sve radove nastale u tom kvartu. Predstavljanje skulpture GIANT ROBOT bit će u 20 sati ispred zgrade HDLU-a (Trg žrtava fašizma bb), nakon čega će uslijediti veliki tulum.

MUU u SIGETUU organizira Centralna jedinica, neprofitna udruga osnovana 2009. godine u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina.