FESTIVAL URBANE KULTURE

Svjetski grafiteri dolaze u Split

20.05.2009 u 14:50

Bionic
Reading

U organizaciji splitske Udruge za promicanje urbane kulture Festive u četvrtak u Splitu počinje Međunarodni festival urbane kulture 'xStatic09', najavio je na konferenciji za novinare predsjednik te udruge Pero Rančić

Festival traje do nedjelje, a uz ulično prvenstvo u košarci, natjecanje u skateu, bmx-u, rolama i mountbikeu, bit će još nekoliko disciplina, od glazbe i DJ-a do oslikavanja grafitima i breakdancea.

Organizatori, među kojima je Aleksandar Antić, član grupe TBF i potpredsjednik Udruge, očekuju goste iz Kanade, SAD-a, Australije, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Švicarske, Austrije, Slovenije, BiH, Srbije i Hrvatske.

'Crtači grafita koji će doći na naš festival su ljudi koji rade na MTV-ju, u Disneyju, neki su dječji ilustratori, imamo i arhitekte. U skateu imamo ljude koji voze pod visokim sponzorstvima, u breakdanceu su prvaci iz Francuske, ali i najbolji vozači skatea iz naše zemlje. Imat ćemo i dva velika koncerta na tvrđavi Gripe u petak i subotu, gdje će nastupiti najpoznatije hrvatske hip-hop grupe', rekao je Rančić.

Dio festivala održat će se i na igralištu osnovne škole Plokite, obnovljenom nakon 37 godina, a uređenu školsku fasadu sudionici Međunarodnog festivala urbane kulture oslikat će grafitima.
Na dvama koncertima očekuje se svirka TBF-a, Ede Majke, Stillnessa, Dječaka, Generala Wooa, Kandžije, 3ki stilla, Dj Pipsa, DirtelllRatza, Roots Manuvea, Elementala, 6sixpack Produkcije i Sinesteta.