ROMAN HANSA FALLADE

Svjetski bestseler odbijen prije 60 godina

08.03.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Roman 'Svatko umire sam' Hansa Fallade koji je postao svjetski bestseler britanska izdavačka kuća Putnam & Company odbila je prije šezdeset godina, ne prepoznavši u njemu potencijal uspješnice

'Svatko umire sam' Hansa Fallade prvi put je objavljen je u Njemačkoj 1947, dok je britanska publika na prvi prijevod knjige čekala sve do 2009. godine.

Remek-djelo o mučnom životu pod diktatorskim režimom objavljeno je nekoliko tjedana nakon autorove smrti, koji je u dobi od 53 godine preminuo u bolnici za duševne bolesnike od posljedica ovisnosti o morfiju.

Izdavačka kuća Penguin prodala je čak 300.000 primjeraka knjige u prvih 13 mjeseci od objave. Ipak, britanski izdavač Putnam & Company, koji je kuća Penguin preuzela 1996, prije šest desetljeća nije uočio potencijal knjige iako je Falladina djela izdavao u tridesetim godinama prošlog stoljeća.

'U pismu književnikovom prijatelju Rudolfu Ditzenu urednik izdavačke kuće Putnam piše kako je stekao dojam da je Fallada izgubio inspiraciju nakon nesretnih prilika u svom životu', prenosi Guardian.

Pismo je zajedno s ostalim dokumentima bilo pohranjeno u Nacionalnoj knjižnici u Jeruzalemu, no prošlo je nezamijećeno jer ime Hansa Fallade nije bilo poznato u Izraelu.

Falladin roman prošli je mjesec objavljen u Hrvatskoj u sklopu biblioteke Knjiga dostupna svima izdavačke kuće Znanje.