DOKUMENTARNA PRODUKCIJA

Svjetske premijere nove generacije filmaša na ZagrebDoxu

02.06.2021 u 14:18

Bionic
Reading

Od jedanaest hrvatskih naslova u ovogodišnjoj regionalnoj konkurenciji čak će ih deset svjetsku premijeru imati na ZagrebDoxu. Svoje će filmove na prvi put prikazati nova generacija domaćih filmaša: Bela Bračko – Milešević, Jozo Schmuch, Sara Alavanić, Marko Bičanić, Petar Vukičević, Renata Lučić, Jasmina Beširević, Anja Koprivšek, Damir Markovina, Davor i Anđela Rostuhar

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, čije se ovogodišnje izdanje održava od 13. do 20. lipnja u zagrebačkom Studentskom centru i na Ljetnoj pozornici Tuškanac, oduvijek je posebnu pažnju posvećivao novoj domaćoj dokumentarnoj produkciji.

Tako će se ove godine čak jedanaest hrvatskih naslova natjecati za Veliki i Mali pečat unutar regionalne konkurencije. Čak trinaest domaćih filmova svoje svjetske premijere očekuju upravo na ZagrebDoxu: jedanaest u regionalnoj konkurenciji i tri ostvarenja iz službenih ili posebnih programa – 'One su tu' Andrijane Mirne Marin (Teen Dox), 'Od tebe sam sretan' Davida Bakarića (Ljubav) i novi dokumentarac nastao u produkciji Factuma, 'Dubica' Marine Aničić Spremo (Factumentarac).

Tematski raspon domaćih filmova u konkurenciji proteže se od ljubavnih preokupacija, partnerskih odnosa i obiteljskih turbulencija pa do raznih socijalnih dinamika i tema od šireg društvenog značaja. Portretirajući odnos između svoje majke i bake, redatelj Damir Markovina u filmu 'Čekaj me' daje mikroanalizu dviju generacija – one koja je izgradila državu u kojoj je rođen i one koja je izvršila njezinu dezintegraciju u segmentiranu regiju. Ovaj film o starosti i obiteljskim odnosima autor opisuje kao crnu komediju o tankoj granici između ljubavi, dužnosti i žrtve.

Teritorijalna granica, odnosno obale rijeke Kupe, koja razdvaja hrvatsku i slovensku državu, poprište je novog filma Tihe Gudac, redateljice zapaženog debitantskog ostvarenja 'Goli' (2014). Snimljen u koprodukciji s Belgijom, film 'Žica' na ZagrebDox stiže neposredno nakon premijere na najvećem njemačkom festivalu dokumentarnog filma DOK.fest München, a bilježi dinamiku jednog pograničnog područja koje posljednjih godina za mnoge postaje vrlo opipljiva barijera na izbjegličkom putovanju prema sigurnijem životu.

S druge strane, granice – kako stvarne, tako i metaforičke – prevladane su u pričama okupljenima u dokumentarcu 'Ljubav oko svijeta' Anđele i Davora Rostuhara. Putujući svijetom, autorski tandem zabilježio je 33 ljubavne priče iz raznih kutaka planeta koje svjedoče o ljubavnim izazovima i borbama, usponima i padovima, a tijekom razvoja filma autori su lani u ožujku sudjelovali na pitching forumu, radionici usavršavanja koja se svake godine održava u sklopu programa ZagrebDox Pro.

Posve drugačiju sliku partnerskih odnosa ocrtava film 'Sad sam ja' Irena Jasmine Beširević, čija protagonistica psihodramskim postupkom nastoji prevladati vlastite zatomljene emocije i posljedice emotivnog zlostavljanja.

Slojeve obiteljskih međuodnosa tematizira još nekoliko ostvarenja: tako junaka filma 'Povratak' Petra Vukičevića, koji se na nekoliko dana vraća u rodni Osijek, čeka suočavanje s obiteljskim problemima, dok u filmu 'Hotel Mama' redatelja Joze Schmucha majka danas odrasle djece otkriva svoju životnu priču, prisjećajući se odrastanja svoje djece, njihova osamostaljivanja, ali i jednog tragičnog gubitka.

Izazovi koje odrastanje postavlja pred sestrinsku ljubav tema su dokumentarca 'Volim' o dvije djevojke iz romske obitelji, a redateljica Anja Koprivšek pritom postavlja i važno pitanje: imaju li svi pravo na bezbrižno odrastanje ili je ono ipak privilegija samo nekih? Promjene koje je u obiteljski ambijent donijela prva samoizolacija koja nije samoinicijativna sažima film 'Jel ti frka kad ti priđem', svojevrsni filmski dnevnik autorice Sare Alavanić, dok 'Još malo do nove godine' Marka Bičanića dokumentira posljednje dane prošle godine, obilježene potresom katastrofalnih razmjera, i to iz perspektive dvojice dječaka.

Strukture raznih socijalnih zajednica još su jedna tematska cjelina. Društveni i kulturni procvat koji je 1980-ih potaknulo osnivanje prvog registriranog malonogometnog kluba u Jugoslaviji, Dudovo bure, u fokusu je ostvarenja 'Samo je nebo iznad nas'. Film koji govori podjednako o sportskim uspjesima kluba i o snažnom osjećaju zajedništva i socijalnoj sinergiji dugometražni je prvijenac autorice Renate Lučić.

Redateljica Bela Bračko-Milešević u filmu 'Bog na kotačima' prati kako je svoje pandemijsko izdanje dobio čak i obred svete mise. Jednom neuobičajenom zajednicom – onom zatvorenika koji služe kazne – bavi se mađarsko-hrvatski film 'Priče iz zatvorske ćelije' (Tales From The Prison Cell) mađarskog redatelja Ábela Viskija. Nastojeći održati kontakt sa svojom djecom, zatvorenici im pišu bajke, koje potom postaju predlošci za filmove u kojima njihova djeca tumače glavne uloge.

Premijeru na ovogodišnjem festivalu imat će i novi dokumentarac iz Factumove produkcije, film 'Dubica' Marine Aničić Spremo koji bilježi svakodnevicu u Hrvatskoj Dubici, selu kraj Une, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Kroz razgovore sa sve malobrojnijim stanovnicima, redateljica portretira mjesto koje se nikada nije oporavilo od ratnih stradanja, no koje usprkos brojnim problemima i sudbini koju dijeli s brojnim hrvatskim selima i malim gradovima, pruža nadu u kvalitetniji suživot.

U programu Teen Dox premijerno će biti prikazan film 'One su tu', diplomski rad Andrijane Mirne Marin koji o iskustvima i položaju žena u glazbenoj industriji progovara na temelju priča o četiri kantautorice i dva benda: Sari Renar, Nini Romić, Billie Joan, Mary May, Punčkama i Seven Mouldy Figs.

Poseban program Ljubav uključuje premijeru filma 'Od tebe sam sretan' autora Davida Bakarića koji prati odnos dvoje pojedinaca koji su se upoznali u Skoplju i ponovno se susreću u Hrvatskoj. Autorska večer posvećena je našem redatelju Rajku Grliću, predsjedniku ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa, a uključuje dva Grlićeva naslova po izboru Diane Nenadić: kratkometražni 'Pitka voda i sloboda' (1999) te dugometražni 'Svaka dobra priča je ljubavna priča' (2017), koji je korežirao uz Matjaža Ivanišina.

Diana Nenadić selektorica je i retrospektivnog programa Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom koji okuplja dokumentarne naslove domaćih redateljica nastale tijekom posljednjih pet desetljeća: AB Ljubice Janković (1977), Dvoboj Katarine Zrinke Matijević (1998), Iskrivljene odraze Tatjane Božić (2001), Dečka kojem se žurilo Biljane Čakić (2001), Anine pjesme Vlatke Vorkapić (2003), Sve 5! Dane Budisavljević (2004), Polusestru Ljiljane Šišmanović (2005), Što sa sobom preko dana Ivone Juka (2006), Goli Tihe Gudac (2014) te film Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović (2019).