NASTAVAK 'KRALJA BELGIJANACA'

Svjetska premijera filma 'Bosonogi car', u cijelosti snimljenog u Hrvatskoj, na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu

14.08.2019 u 10:45

Bionic
Reading

'Bosonogi car' belgijskih redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth, ujedno i hrvatska manjinska koprodukcija, svjetsku premijeru imat će na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u programu Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema)

Film je nastao u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj koprodukciji i u cijelosti je snimljen u Hrvatskoj, na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli. Prikazivanje na jednom od nautjecajnijih filmskih festivala u svijetu novi je uspjeh za autorski dvojac Brosens i Woodworth poznat po hvaljenim filmovima 'Khadak', 'Altiplano' i ‘The Fifth Season'.

  • +4
Film 'Bosonogi car' Izvor: Profimedia / Autor: Promo

'Bosonogi car' svojevrsni je nastavak njihovog prethodnog filma 'Kralj Belgijanaca’ koji prati nove zgode naslovnog lika. Nakon što je iz vatrenog oružja ranjen u uho u nesretnom incidentu u Sarajevu, filmski junak Kralj Belgijanaca budi se na otoku koji je nekoć bio znamenita Titova ljetna rezidencija.

Bosonogi car Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

‘Bosonogi car’ je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao manjinska koprodukcija te kroz sustav poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela Filming in Croatia. Hrvatski koproducenti, ujedno i izvršni producenti filma, su Boris T. Matić i Lana Matić iz producentske kuće Propeler film.

Glavne uloge tumače Peter Van Den Begin, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Lucie Debay te Geraldine Chaplin i Udo Kier. Glumačku postavu iz Hrvatske čine Siniša Labrović, Darko Stazić, Alen Sinkauz te Hassan Abdelghani. Morana Starčević je kostimografkinja filma, a Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz kompozitori. Uz navedene autore, u produkciji filma sudjelovao je veliki broj filmskih djelatnika iz Hrvatske te preko 380 statista.

Producent filma je BoFilms (Belgija), a koproducenti su Topkapi Films (Nizozemska), Propeler Film (Hrvatska), Wajnbrosse Production (Belgija) i Art Fest (Bugarska).