ADELAIDE IZ NJEMAČKE

Švicarska Heidi je plagijat

05.05.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Prema teoriji njemačkog germanista Petera Büttnera, Johanna Spyri ukrala je priču o svjetski poznatoj književnoj junakinji Heidi

Prema dosadašnjem vjerovanju, Johanna Spyri napisala je 'Heidi' 1880. godine u samo četiri tjedna. No germanist Peter Büttner, koji istražuje književnost iz doba bidermajera, došao je do zapanjujućeg otkrića - slučajno je naišao na ostavštinu učitelja i pjesnika Hermanna Adama von Kampa iz njemačkog Mülheima, koji je 1830. godine napisao priču za djecu s naslovom 'Adelaide - djevojčica iz Alpa'.

Proučavajući njegovo djelo otkrio je nevjerojatne sličnosti sa slavnom pričom o maloj Švicarki: i Adelaide živi s djedom u Alpama, no mora napustiti voljene planine i otići u grad. Osim osnovne fabule, djelima su zajedničke i pojedine scene u priči, poput one kada je Heidi u Frankfurtu osjetila nostalgiju vidjevši sliku švicarskih planina, prenosi Deutsche Welle.

Biografkinja Johanne Spyri Regine Schindler kazala je da nikada nije naišla na Kampovo ime te da je moguće da je Spyri čula priču kao dijete i nesvjesno je prenijela. Kako je sve svoje bilješke prije smrti bacila u vatru, nemoguće je pronaći opipljive dokaze za to.