KAŽU - NEMA INTERESA

Svi se kunu u Arsena Dedića, a od Ministarstva kulture dobio je - odbijenicu

07.04.2017 u 10:26

Bionic
Reading

Novo izdanje prve zbirke pjesama Arsena Dedića 'Brod u boci' izašlo je prošle godine u svibnju u nakladi knjižare Rockmark, i to 28 godina od posljednjeg izdanja. Iako je riječ o najtraženijoj knjizi Arsena Dedića, prodanoj u čak 80 tisuća primjeraka do kraja devedesetih, a njezin autor jedan je od najvećih pjesnika, skladatelja i kantautora s ovih prostora, Ministarstvo kulture odbilo je otkupiti 'Brod u boci'. Izdavač Krešimir Blažević zatečen je obrazloženjem koje je iz Ministarstva dobio na podnesenu žalbu, a ono glasi: u knjižnicama je slab interes za Arsenov 'Brod u boci'

''Brod u boci' bilo je nemoguće nabaviti posljednjih godina. S Arsenom, koji mi je u jednom razgovoru ukazao da knjiga već 20 godina nije dostupna i da je rasprodana krajem 80-ih, dogovarali smo deveto izdanje, ali nas je zatekao svojim odlaskom i ostavio baš poput nekog broda u boci. Ipak, ovu smo zbirku, Arsenovu prvu i možda najvažniju, odlučili vratiti pred publiku i na police glazbene knjižare Rockmark', izjavio je za tportal izdavač Krešimir Blažević. S obzirom na to da je novo izdanje objavljeno nakon dugih 28 godina, a interes za knjigu, prodanu u 80 tisuća primjeraka do 1998., mogao se samo povećati nakon Arsenove smrti, Blažević je zaključio kako Rockmarkovo izdanje 'Broda u boci' zaslužuje svoje mjesto na policama hrvatskih knjižnica. No njegovo mišljenje ne dijeli i Ministarstvo kulture.

Naime, Blažević je prošle godine u svibnju za vrijeme tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića poslao prijavu Ministarstvu kulture za otkup 'Broda u boci' za narodne knjižnice. Vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost odbilo je otkupiti zbirku pjesama, a u odbijenici nije navedeno obrazloženje njihove odluke. Nakon što je Blažević na istu adresu poslao žalbu, prije nekoliko dana s adrese Ministarstva kulture stiglo je obrazloženje kako nema interesa i potrebe za tom knjigom u nacionalnim knjižnicama.

'Smatram i mislim da je uopće nepotrebno govoriti zadovoljavala li knjiga 'Brod u boci' uvjete kao umjetničko djelo. Odbijenica me iznenadila samim time jer sve što su u njoj naveli nema mi pretjeranog smisla niti logike. Pogotovo jer naša saznanja govore drugačije s obzirom na to da su nas iz knjižnica zvali i pitali za knjigu u smislu kada bi ju mogli dobiti od Ministarstva kulture tj. kada će biti otkup, što nas je i ponukalo da se prijavimo za otkup knjige', rekao je za tportal Krešimir Blažević dodavši kako ne treba napominjati koliko je Arsen Dedić kao autor, pjesnik i persona bitan za hrvatsku kulturnu baštinu te da je 'Brod u boci' jedna od njegovih najtraženijih knjiga.

'Vjerojatno svi već znaju da nijedno djelo Arsena Dedića još nije uvršteno u obaveznu lektiru u hrvatskim školama, a zanimljivo je kako kad dođe neka obljetnica njegova rada i života svima su puna usta Arsena, a nitko se zapravo iz nadležnih ministarstava ne bi pobrinuo za to da i djeca uče od Arsena i o Arsenu Dediću kao jednom od najvećih naših umjetnika', poručuje Blažević.

Na stranicama Ministarstva kulture u Javnom pozivu za otkup knjiga za narodne knjižnice i uputama za prijavitelje navedeni su ovi uvjeti koje treba zadovoljiti za otkup - otkupljuju se djela suvremene domaće književnosti, prijevodi suvremene svjetske književnosti, djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu, umjetnost i znanost, vrijedne knjige i slikovnice za djecu i mlade te djela suvremene domaće i prijevodne publicistike. Kao najvažniji kriteriji pri otkupu knjiga za narodne knjižnice koje navodi Ministarstvo kulture su -  visoka kvaliteta sadržaja, kvalitetan prijevod te kvalitetno tehničko oblikovanje knjige.  

Vijeće Ministarstva kulture, u kojem sjede dr. sc. Nikica Barić, doc. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje, Ervin Jahić i dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, odbijanjem otkupa  zbirke pjesama 'Brod u boci', poručilo je između redaka kako to Arsenovo djelo nije od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu, umjetnost i znanost.