KINOKINO

Švedska komedija o djevojčici koja putuje u svemir otvara treći filmski festival za djecu

14.02.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Treće izdanje Međunarodnoga filmskog festivala za djecu KinoKino otvara se 14. veljače projekcijom švedskog filma 'Svemirski kamp' u 19 sati u kinu Europa. Na festivalu će publika do 18. veljače moći pogledati tridesetak međunarodnih pretežno igranih filmova za djecu do 14 godina starosti, a uz to će se održavati niz radionica namijenjenih djeci koje će voditi stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja

Filmovi za ovogodišnji KinoKino Festival ponovno dolaze iz cijeloga svijeta, od Francuske, Njemačke, Švedske, Cipra do Kolumbije, no prevladavaju europske kinematografije, poput njemačke, danske, švedske, norveške.

'Svemirski kamp', koji otvara KinoKino, švedski je kino hit za kojega je Variety ocijenio da bi za nekoliko godina mogao postati omiljeni dječji klasik. U središtu te znanstveno-fantastične komedije Pettera Lennstranda je osmogodišnja Puttan koju prezaposleni roditelji umjesto u kampu ostavljaju u reciklažnom dvorištu. Ondje susreće šaroliko društvo s kojima od otpada radi raketu za tajni projekt lansiranja u Svemir.

Od ostalih dugometražnih filmova u konkurenciji ističu se ciparska drama 'Dječak na mostu', u kojem dječak postaje glavni detektiv u slučaju misterioznog seoskog ubojstva, zatim njemački 'Oči u oči', o dječaku iz sirotišta koji saznaje tko mu je otac i odlučuje ga upoznati. Egzotična 'Koza nesrećonoša' pak prati kolumbijske tinejdžere Corneliusa i Ritu kojima se na putu nađe jedna neobična bradata koza za koju vjeruju da im je donijela nesreću, što pokreće niz neobičnih događaja.

Tu je i najnovija adaptacija knjige 'Blizanke' Ericha Kästnera, u režiji Lancelota von Nasoa, poznata priča o sestrama blizankama Lisi i Lottie koje do slučajno susreta u ljetnom kampu niti ne znaju jedna za drugu, a onda odluče zamijeniti uloge kako bi upoznale onog roditelja s kojim nisu odrasle.

KinoKino Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sanja Bistričić

Najbolje filmove iz konkurencije birat će profesionalni i dječji žiri. U prvome su glumci Daria Lorenci Flatz i Moamer Kasumović te animator i ilustrator Zdenko Bašić, a u drugome petero zagrebačkih osnovnoškolaca, Alex Rakoš, Anouk Kivađ, Armando Luque Akrap, Mia Mišković, Antonia Kurtović.

U sklopu popularnog programa 'Moj prvi odlazak u kino', namijenjen djeci od dvije do pet godina, filmovi će se ove godine održavati i u velikoj dvorani, pored dvorane Muller. To su 'Koyaa: Rasplesane čarape' i 'Tvrdoglave naljepnice', 'Lampe plešu tango', 'Nova igračka', 'Oblak i kit', 'Paukova mreža' i 'Poplava'.

Na festivalu će se prikazati i kultni dječji filmovi poput 'Moj ujak' i 'Karate kid', a u popratnom programu 'Svaki dan otkrivam' prikazivat će se kratkometražni filmovi za starije od sedam godina, koje će pratiti razgovori o emocijama s članovima nezavisne umjetničke inicijative BoliMe.

Ponovno će se održati radionica 'Moja prva kritika', na kojoj će mali filmofili naučiti kako napisati filmsku kritiku, a ovogodišnja novina je radionica 'Stvaram videoigru'. Prvi put ove godine već se održala radionica 'Dizajniramo filmski plakat', u suradnji s nagrađivanim studijom Šešnić&Turković, a u okviru koje je izrađen plakat filma otvaranja festivala.