FESTIVAL KLASIČNE GLAZBE

Svečano završne 37. Osorske glazbene večeri

29.08.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Ljubitelji klasične glazbe više od mjesec dana uživali su u jedinstvenim izvedbama domaćih i inozemnih umjetnika: Purpur orkestar mladih oduševio je prisutnu publiku na svečanoj završnici

U gradiću Osoru nakon više od mjesec dana trajanja zatvoren jedinstveni festival klasične glazbe - 37. Osorske glazbene večeri.

Na svečanoj završnici nastupio je Purpur orkestar mladih koji je originalno sastavljen od 29 mladih glazbenica i glazbenika iz cijele Europe koje dirigenti i solisti biraju za svaki projekt. Pod dirigentskom palicom Michaela Fendre, nastupili su klarinetist Ernst Ottensamer, sopranistica Charlotte Dellion i tenor Martin Piskorski. Orkestar mladih Purpur izveo je ulomke iz opere Armida Josepha Haydna te Koncert za klarinet i orkestar u A-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta

Od 20. srpnja do 28. kolovoza izvedeno je čak 17 koncerata domaćih i inozemnih izvođača, a osim renomiranih imena klasične glazbe, nastupili su i mladi, talentirani glazbenici koji su ujedno i dobitnici prestižnih nagrada klasične glazbe u Hrvatskoj.

'Ovogodišnji festival doista je ispunio sva očekivanja što dokazuje i velik broj iznimno pozitivnih komentara poznavatelja klasične glazbe i turista iz mnogih europskih zemalja. Ove godine programski je obilježena 20. obljetnica smrti Brune Bjelinskog, a u segmentu praizvedbi publika je uživala u pet novih djela, od najstarijeg Miroslava Miletića do najmlađeg Dubravka Palanovića, rekla je izvršna direktorica Osorskih glazbenih večeri Martina Lipovac te nadodala kako već počinju s pripremama za 38. izdanje ovog prestižnog festivala.

Osorske glazbene večeri imaju bogatu tradiciju. Idejni začetnik festivala pokojni je Danijel Marušić, a u 37 godina među brojnim skladateljima nastupili su Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Jakov Gotovac, Krsto Odak, Berislav Šipuš, Frano Parać, Davorin Kampf, Pavle Dešpalj te mnogi drugi.

Odlukom Ministarstva kulture, Osorske glazbene večeri svrstane su u top pet nacionalnih kulturnih festivala u lipnju 2011. godine. Briga za očuvanje i razvoj hrvatske kulturne baštine prepoznata je i od predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ive Josipovića koji je i ove godine bio visoki pokrovitelj manifestacije. 37. Osorske glazbene večeri ispunile su očekivanja svih ljubitelja klasične glazbe upravo zbog značajnog ulaganja u razvoj hrvatskog kulturnog stvaralaštva.