TRADICIJSKA KULTURNA MANIFESTACIJA

Svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni

20.09.2019 u 21:24

Bionic
Reading

Glazbeno-scenskom priredbom 'Tri nam drage riječi - Slavonija, Srijem i Baranja' u Vinkovcima su u petak navečer svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni, jedna od najznačajnijih manifestacija tradicijske kulture, a svečanosti na Trgu bana Josipa Šokčevića pred velikim brojem posjetitelja nazočan je bio i premijer Andrej Plenković s nekoliko ministara

'Dobro došli na Vinkovačke jeseni koje iz godine u godinu grad Vinkovce ističu kao centar tradicijske kulture', kazao je u pozdravnom govoru vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i istaknuo da Vinkovačke jeseni žele poslati poruku zajedništva hrvatskog naroda.

Manifestaciju je otvorenom proglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković poručivši kako Vinkovačke jeseni nude mogućnosti uživanja u hrvatskom tradicijskom folkloru i očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta.

'Drago mi je da smo kao Vlada još jednom podržali Vinkovačke jeseni i to ćemo činiti i u budućnosti', rekao je Plenković te istaknuo kako se geslo ovogodišnje manifestacije 'Te tri drage riječi' uklapaju u nastojanja koje Vlada čini kroz projekt Slavonija, Srijem i Baranja.

Među brojnim posjetiteljima nazočnih programu nalazili su i izaslanici predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskog sabora Luka Burilović i Tomislav Čuljak, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te niz drugih uglednika, među kojima i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

54. Vinkovačke jeseni održavaju se od 13. do 22. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Pored svečanosti otvorenja, nasjpektakularnija i najsposjećenija priredba održava se u nedjelju, posljednjeg dana trajanja manifestacije kada će ulicama i trgovima Vinkovaca u svečanom mimohodu proći oko 4.500 članova sedamdesetak folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

  • +2
54. Vinkovačke jeseni Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Nakon svečanosti otvorenja na velikoj pozornici Vinkovačkih jeseni održat će se Etno revija Kulturnog centra Gatalinka iz Vinkovaca, a na izletištu Kunjevci nedaleko od Vinkovaca 'Šokački divani', jedna od priredbi Vinkovačkih jeseni gdje će se uz večeru i tamburaše zabaviti uzvanici i gosti 54. Vinkovačkih jeseni.