u Kinu SC

Svečano otvoren 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021

07.06.2021 u 22:00

Bionic
Reading

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu SC u ponedjeljak navečer započeo 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021 u sklopu kojega će od 7. do 12. lipnja u kinima SC i Tuškanac, Teatru &TD te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano mnoštvo umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja

Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorio je izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, stoji u priopćenju.

'Još od 1972. godine ovaj festival pretvara Zagreb u svjetsko središte animiranog filma, prostor susreta likovnih i filmskih umjetnika, animatora i onih koji animiranu umjetnost vole. Uspjeh ovog festivala odraz je izvanserijske kvalitete Zagrebačke škole crtanog filma koja je i danas predmet interesa profesionalaca i inspiracija novim generacijama koje stasaju na progresivnim temeljima naših velikih animatora. Veseli i ulazak 7 hrvatskih autorica i autora, kojima ovom prilikom čestitam, u međunarodnu konkurenciju. Čestitam i ovogodišnjem dobitniku Nagrade za životno djelo Ralphu Bakshiju koji je povijest animacije obogatio s nekoliko istinski važnih poglavlja. Dugometražna konkurencija prikazuje neka dugoočekivana djela koja nastaju godinama, što ukazuje na bitne karakteristike ove umjetnosti: suradnju, ustrajnost i strpljenje u dugotrajnim procesima. Upravo takav proces čeka nas i u kulturi Zagreba kako bismo stvorili kvalitetne uvjete djelovanja. Kulturu smatramo jednom od polaznih točaka izgradnje društva, društva koje ustraje na solidarnosti i međusobnom razumijevanju. I da vas zaključno podsjetim na slogan Animafesta: Z… znači Zagreb! Proglašavam 31. Animafest otvorenim!', rekao je Korlaet.

U dvorani Kina SC izaslaniku ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, državnom tajniku Krešimiru Partlu, visokim predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima medija i uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se i Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

'Uspjeh Animafesta možemo zahvaliti organizatorima koji iz godine u godinu dokazuju kako se radi o jednoj velikoj i važnoj manifestaciji, no najveća zahvala, naravno, ide animatorima. Slavna prošlost hrvatske animacije nije jedino zbog čega možemo biti ponosni. Naši su animatori i dalje relevantni na svjetskoj sceni te i danas pridonose raznolikosti i kvaliteti animacije u svijetu. Možemo se samo prisjetiti Dalibora Barića i njegovog filma Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa kojega se gledalo i hvalilo diljem svijeta, a koji je napravljen na mikrobudžetu. Posebno bih istaknuo činjenicu da se u ovako jakoj međunarodnoj konkurenciji Animafesta našlo i pregršt hrvatskih filmova, od kojih su dva i u natjecanju VR radova, što je posebno 'skup sport'. Ipak, animacija je kod nas nedovoljno financirana. To imamo priliku promijeniti već sada kada dva bitna zakona idu prema drugom, konačnom čitanju u Saboru. Carpe diem! Pozivam na veću dozu ambicije i hrabrosti glede toga zakona. Ja sam uvjeren da će se naša ministrica, gospođa Nina Obuljen Koržinek, potruditi da to napravi. Upoznao sam je prije 25 godina dok je bila aktivistica, i to vrlo uspješno, glede kulturnog diverziteta na svjetskom nivou. Ona razumije o čemu pričamo, zna da je to važno i ja sam uvjeren da u njoj još gori plamen aktivistice. Želim vam odličnih šest dana festivala', kazao je Marcich.

'Želio bih pozdraviti svih 150 stranih gostiju i sve domaće ljude koji su došli u kino. Prošle godine zahvalio sam četrdesetero hrabrih gostiju koji su došli i bilo ih je lijepo vidjeti. Bilo je to jedno malo čudo da smo se održali uživo. Ove godine 150 – meni je to dokaz da je ovaj festival bitan. Ljudi su ga se zaželjeli i okupili se usprkos restrikcijama, teškoćama s putovanjima i maskama. Ispred kina nisu mogli vjerovati da vide kolege iz raznih zemalja. Tu smo zbog toga', naglasio je Šuljić.

'Dragi prijatelji festivala, dobrodošli. Prije svega moram zahvaliti Gradu Zagrebu, HAVC-u, Zagrebačkoj banci, svim partnerima i medijskim sponzorima koji nas vjerno podupiru. Posebno hvala upućujemo Vama – našoj publici koja nas vjerno prati. Iako sasvim sigurno teško dišete ispod zaštitnih maski, čini nas vrlo ponosnima da vas vidimo u ovolikom broju. Uživajte u filmovima', pridodala je Orlić.

'Činjenica da su gosti bili ovdje prošle godine i da su ponovno ovdje i nije čudna jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je gotovo cijelo vrijeme pandemije imala otvorene kinodvorane. Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji su u skladu sa svojim mjerama prepoznali da kultura nije samo isprazna zabava, već istinska potreba. Ovo je susret u dvorani s velikim platnom, publikom i autorima', zaključila je Milić.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2021 Ralphu Bakshiju, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Xavieru Kawa-Toporu, Nagrada za najbolju školu animacije Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu te ASIFA Nagrada za iznimna postignuća u umjetnosti animacije Ottu Alderu. Nagradu za najbolju školu animacije, koju dodjeljuje Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma u sastavu Lucija Bužančić, Lea Vidaković i Daniel Šuljić (obrazloženje: https://bit.ly/3w7bLZy), preuzeo je također Alder, osnivač tamošnjeg animacijskog odsjeka.

Hvala Vam Zagrebe na ovoj prestižnoj nagradi koja nas uistinu veseli. Nagradu ću proslijediti svojim studentima i nekadašnjim kolegama – istakao je Alder primajući nagradu u ime Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu, čija je retrospektiva na rasporedu u utorak 8. 6. u 15:30 u Kinu SC. Primajući Nagradu ASIFA-e iz ruku Vesne Dovniković, koja je pročitala poruku predsjednice te organizacije Sayoko Kinoshite, Alder je dodao: Ovo je uistinu bilo pravo iznenađenje, nitko mi nije rekao. Kinoshita je u poruci posebno istakla Alderov doprinos organizaciji festivala u Stuttgartu, Leipzigu i Badenu te osnivanje i vođenje škole u Luzernu, kao i umjetničko stvaralaštvo na razmeđima animacije i drugih umjetnosti.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije, čije je obrazloženje pročitao Animafestov vijećnik Nikica Gilić, Xavieru Kawa-Toporu bit će uručena naknadno. Kawa-Topor pozvani je govornik znanstvenog skupa Animafest Scanner VIII koji se u hibridnoj (online i off-line) formi održava 8. i 9. lipnja u Kinu Tuškanac od 10 do 16 sati. Nagradu za životno djelo predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer Buba uručila je 'na daljinu' velikanu američke i svjetske animacije, 82-godišnjem Ralphu Bakshiju koji se festivalu i njegovoj publici obratio videoporukom.

'Svaki animator radi u vremenu i prostoru koji utječu na njegov rad. Vrlo sam počašćen što primam Animafestovu Nagradu za životno djelo jer su se mnogi autori koje sam poznavao izdigli zahvaljujući upravo tom festivalu. U moje vrijeme kratkometražni filmovi koji su na 16-milimetarskim kopijama pristizali iz Europe bili su jedino iz čega sam izvlačio neku nadu da animacija može nadići reklame za cigarete i igračke. Nije me Covid spriječio da dođem u Zagreb, već starost. Volio bih da sam mogao biti s vama. Šaljem vam stoga ovu računalnu sliku koja nije doista ja, nije stvarna. Ali onda opet, što je danas stvarno', kazao je Bakshi.

Retrospektiva Ralpha Bakshija na Animafestu 2021 uključuje ikoničkog Gospodara prstenova (subota, 12. 6., 21 sat, Kino SC) te animirane faksimile američke kontrakulture 1960-ih (viđene iz ugla psihodeličnih 1970-ih): Gužvu (četvrtak, 10. 6., 15:30, Kino SC) i Mačka Fritza (subota, 12. 6., 22 sata, Teatar &TD). Laureat će također, u srijedu 9. 6. u 22 sata, u &TD-u putem videoveze s publikom razgovarati o svojoj bogatoj karijeri. Razgovor će se moći pratiti i putem poveznice.

'Na prvi radni dan nove gradske vlasti podsjećam da zagrebački festival 2022. navršava 50 godina. On je zakonito dijete ovoga Grada. Naš festival još uvijek je beskućnik i osoba koja ima svoje hranitelje, ljude koji se s nježnošću i ljubavlju brinu za njega, ali zapravo ne zna kamo pripada. Nadamo se da ćemo imati prilike razgovarati s našim novim roditeljima i da će festival za svoju 50. obljetnicu dobiti pravo mjesto'poručila je Antauer.

Nakon predstavljanja članova svih žirija kao i festivalske špice autorice Jelene Oroz, ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s prisutnim autorima: Joanom Toste (Djevojčica koja je stajala mirno), Brunom Razumom (Vidiš li ih ti?), Mathilde Parquet (Trona Pinnacles) i Danielom Grayom (Skrivanje). Razgovor je vodio stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot. U 22 sata prikazan je Uništi to i odlazi iz ovog grada Mariusza Wilczyńskog iz Velikog natjecanja dugometražnog filma.