pula

[FOTO] Svečano otvoren 28. Sa(n)jam knjige u Istri

25.11.2022 u 14:56

Bionic
Reading

Nakon točno tri godine Dom hrvatskih branitelja u Puli ponovno je ugostio Festival knjige i autora - Sa(n)jam knjige u Istri, čije 28. izdanje, svečano otvoreno u petak, publici donosi stotinu programa i 25 tisuća knjiga 280 izdavača

Ovogodišnji sajam posvećen je Daši Drndić, velikoj književnici i prijateljici Sa(n)jma, o kojoj je emotivno, kao i o cijeloj manifestaciji govorio istarski književni bard Milan Rakovac, koji je i otvorio sajam umjesto najavljenog Laszla Krasznahorkaia, mađarskog pisca i svjetske književne zvijezde, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao doputovati u Pulu.

"Svaka ovakva manifestacija velika je prilika za promociju knjige i čitanja, a ovaj festival knjiga koji u svom nazivu ima i taj glagol sanjati, možda i najljepše opisuje sve ono što nama, odnosno publici, donose književnici i sve ono što mi koji smo čitatelji zajedno s njima kroz svoje čitateljske živote proživljavamo", kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

  • +10
Svečano otvoren 28. Sa(n)jam knjige u Istri Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Izrazila je zadovoljstvo što Pula i Istra ustraju u ovako vrijednoj manifestaciji koja, kako je rekla "dovodeći mnoge strane pisce, autore i nakladnike na najbolji način doprinosi i upoznavanju hrvatske čitateljske publike s novim autorima ali i uspostavi novih veza i kontakata".

"Pred publikom je nekoliko dana sjajnih programa i uživanja u zanimljivim susretima s vrijednim autorima, piscima i prevoditeljima i predstavljanjima. Uživajte u tome", poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Ustvrdivši kako su Pula i Istra geografski relativno mali, ali kako ih manifestacije poput ove definitivno čine velikim, iznad njihovih okvira, istarski župan Boris Miletić rekao je kako je iznimno važno što je sajam posvećen Daši Drndić jer je svima poznat njezin doprinos književnosti, ali i doprinos njezine obitelji Istri.

Govoreći o temi sajma "Povratak", istaknuo je kako "mnogi žive previše u prošlosti, mnogi su previše okupirani budućnošću, što nije loše, ali je njegova želja da se ljudi vrate u sadašnjost i u ovaj trenutak".

Ravnateljica sajma Magdalena Vodopija posebno je zahvalila publici bez koje ovaj sajam, kako je rekla, "ne bi postojao".

"Vratili smo se u naš dom, u dom knjige u dom hrvatskih branitelja gdje nam je i mjesto. Vratili smo se u ove dekadentne salone gdje knjiga zaista najljepše stoji i nema takvog mjesta, vratili smo velikim autorima, velikim programima a vratila se i velika publika jer bez nje nema velikog povratka," poručila je Vodopija, s kojom smo nedavno objavili veliki intervju. Taj je tekst dostupan na ovoj poveznici.

O ovogodišnjoj temi, "Povratku", velikoj književnoj i filozofskoj temi, na Sajmu će govoriti Boris Buden, Semezdin Mehmedinović, Kapka Kassabova, Selvedin Avdić, Boris Dežulović, Leonida Kovač, Goran Vojnović, Zoran Žmirić, Dejan Dukovski, Olja Savičević Ivančević, Andrej Blatnik, Amir Alagić i mnogi drugi.