'CROATIAN.FILM'

Hrvatski kratki na jednom mjestu: Ekipa ZFF-a pokrenula platformu na kojoj možete besplatno gledati domaće kratke filmove

05.02.2020 u 15:10

Bionic
Reading

Nova internetska platforma za promociju domaćeg kratkometražnog filma 'croatian.film', novi projekt ekipe koja stoji iza Zagreb Film Festivala, predstavljena je u srijedu u preuređenoj Dvorani Urania.

Tako je simbolički na mjestu koje je nedavno ponovo oživljeno, a na kojemu je prije bilo kino Urania, ekipa koja je uspješno vodila sada ugašeno kino Europa, u život pustila novi projekt croatian.film koji se idejno nastavlja na ‘Kockice' natjecateljski program domaćeg kratkometražnog filma na ZFF-u. Platforma omogućuje svim zainteresiranim gledateljima da besplatno pregledaju domaće kratke filmove te nudi niz informacija o samim filmovima, kao i vijesti vezanih uz kratki film kod nas ali i u svijetu. Cijela platforma je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku, a predstavili su je direktor ZFF-a, Boris T. Matić te izvršni direktor, Hrvoje Laurenta.

U bazi platforme croatian.film trenutno se nalazi 118 kratkometražnih filmova, među kojima oni nagrađivani na domaćim i međunarodnim festivalima, a među njima su filmovi Judite Gamulin, Mladena Stanića, Sonje Tarokić, Jasne Nanut, Miroslava Sikavice, Đure Gavrana, Zvonimira Jurića, Antonete A. Kusijanović, Igora Bezinovića, Hane Jušić, i brojnih drugih.

Platforma je pokrenuta s ciljem da ‘kratki filmovi dobiju mjesto koje zaslužuju, da postanu vidljiviji i dostupniji publici’ naglasio je Laurenta istaknuvši da je Hrvatski audiovizualni centar, od osnutka do danas, sufinancirao gotovo 450 kratkometražnih filmova, s oko 80 milijuna kuna.

Kako je napomenuo Matić, Kockice su se uspjele nametnuti kao ključno mjesto za premijeru domaćih kratkih igranih filmova čija kvaliteta iz godine u godinu primjetno raste.

Nova internetska platforma croatian.film zamišljena je kao svojevrsno proširenje Kockica pa će se prikazivati cjelokupna domaća kratkometražna produkcija, svih rodova - igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni te hibridni.

'Cilj nam je formirati mjesto za praćenje hrvatskog filma, gdje će sve biti na jednom mjestu, i filmovi i informacije o filmovima, želimo razviti cjelovitu bazu podataka, a razmišljmo da se ubuduće proširimo i na dugometražni film. Također, cilj nam je doći i do filmova nastalih prije 1990.', naglasio je Matić zaključivši da je ideja da 'croatian.film' postane u budućnosti 'referentna točka za cjelokupnu domaću filmsku produkciju'. Na platformi se za sada prikazuju filmovi trajanja do 30 minuta, a projekt se razvija već duže od godinu dana.

Voditeljica platforme je Marija Ćurić, a već je dogovorena suradnja s Akademijom dramske umjetnostiu i Zagreb filmom.

U sklopu platforme uz filmove se nalaze i brojni drugi srodni sadržaji poput baze podataka filmova, baze podataka filmskih profesionalaca i produkcija, vijesti, kolumni, intervjua s 'filmašima mjeseca', popisa nadolazećih filmskih festivala.