NE PROPUSTITE

Sve je spremno za 19. sa(n)jam knjige u Istri

03.12.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Točno u podne 5. prosinca u Domu hrvatskih branitelja započet će službeno 19. Sa(n)jam knjige u Istri. Posjetitelje Sajma na policama izložbenog prostora očekuje 15.000 izloženih naslova i više od 90.000 knjiga

Svečanom otvorenju, uz direktoricu Sajma Magdalenu Vodopija, nazočit će: Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske, Elena Puh Belci, dogradonačelnica grada Pule i Valter Flego, župan Istarske županije, dok će u ime autora Sajam svečano proglasiti otvorenim ruska književnica Tatjana Tolstaja.

Ceremoniju otvorenja vodit će, već tradicionalno, Vojo Šiljak, a svečanost otvaranja uživo će pratiti glazbeni performans glazbenika Nenada Sinkauza i Nenada Kovačića

Neposredno nakon svečanog otvaranja u 13.30 sati, u Crvenom salonu otvorit će se izložbeni prostor vojvođanskih nakladnika, za posjetitelje otvoren do zadnjega dana trajanja Sajma, a u 15.00 sati na pulskome Sveučilištu Jurja Dobrile započet će i međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi: kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskoga i postjugoslavenskih društava. U kavani Mozart, u 16.00 sati otvara se i međunarodni Fellowship program: Kumpanija od libra. Stručni skup Međunarodna konferencija nakladništvo – trendovi i konteksti otvara se sljedećega dana, 6. prosinca, pa će tako prvi sajamski vikend biti obilježen znanstvenim skupovima kojima 19. Sajam započinje zahtjevnu trotematsku odrednicu: Socijalizam na klupi, Izlet u Rusiju i Vojvodina – Regija u regionu

Za knjižničare i nakladnike Sajam započinje dan ranije, 4. prosinca, Nultim danom u 9.00 sati, kada se knjižničarima posvećuje posebna i dužna pažnja i kada su u mogućnosti prvi birati knjige na Sajmu. Nulti dan je posvećen i susretu knjižničara i nakladnika, a ove godine svoj dolazak na Sajam potvrdilo je više od 70 knjižničara iz cijele Hrvatske.

Na Nultom danu održat će se i dva stručna programa: Predstavljanje Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i okrugli stol na temu Suradnja nakladnika i knjižničara u digitalnom okruženju: mogući modeli dostave i skrbi za obvezni primjerak.

Katalog 19. Sa(n)jma knjige u Istri uredio je i pripremio Miodrag Kalčić, a oblikovao Mauricio Ferlin.

Osnovne ovogodišnje sajamske odrednice tematski prati katalog probranim esejima i promišljanjima istaknutih autora, onih koji su svojim uvodnim tekstovima (u teme Sajma) pomogli ostvarenju ovogodišnjeg programa poput Ivane Peruško, Borisa Koromana, Vladislave Gordić Petković, uz prethodni sajamski uvodnik Magdalene Vodopije i osebujnom poemom o Istri Ljudmile Petruševskaje, onih koji će autorski sudjelovati poput Aleksandra Genisa, Tatjane Tolstaje, Tomislava Žigmanova, Radoslava Petkovića, do onih gotovo svima poznatih književnika, teoretičara, filozofa, pisaca koji su svojim esejima, kritikama, putopisima, ogledima, sjećanjima, zapisima dotakli teme Sajma: Miroslava Krleže, Stefana Zweiga, Danila Kiša, Milana Mesarića, Slobodana Drakulića, Milana Kangrge, Andreja Zubova, Mladena Klemenčića

Zbog brojnih inozemnih gostiju Sajma pripremljena je i brošura na engleskom jeziku s prijevodima tematskih uvodnika, knjižica programskih cjelina i cjelokupan dnevni program ovogodišnjega Sajma.

U produkciji Sajma osmišljene su i dizajnirane posebne platnene torbe, šalice i bedževi s prepoznatljivim sajamskim likom Pufke, poznate pulske jahačice knjige, te logom 'Doručka s autorom'. Uz Mauricija Ferlina ovogodišnje materijale Sajma potpisuju Vibor Juhas i Matko Plovanić, a Vibor Juhas autor je i ovogodišnje pjesme Sajma 'Nazdrovje'.

Posjetitelje Sajma na policama izložbenog prostora očekuje 15.000 izloženih naslova i više od 90.000 knjiga.

Popust na knjige kreće se od 10 do 70 %, a uz predočenje letka koji se dijelio tijekom studenoga na predsajamskim akcijama na pulskoj Portarati daje se i dodatni, posebni popust od 10% na već sniženu cijenu knjige.

Ove godine kupnjom knjiga netko će na putovanje u rusku prijestolnicu – Moskvu, ako mu se posreći u nagradnoj igri "Izlet u Moskvu".

Vrijedna novina je i dodjela Čitateljske nagrade u spomen poznatoga pulskog ljubitelja knjiga dr. Ive Borovečkog.

Prvi put na Sajmu održat će se i poseban dječji program Sveti Nikola na Sajmu knjiga, te hvalevrijedna humanitarna akcija Biblioteka snova.

Svi autori, njih 260, potvrdili su svoj dolazak, a mnoga sajamska događanja broje 87 posebnih tematskih i tradicionalnih programa.

Sajam će za posjetitelje biti otvoren svaki dan od 9.00 do 21.00 sat.