INTERAKTIVNI PROGRAM

Svadljivi kustos vodi kroz Louvre

28.04.2010 u 09:55

Bionic
Reading

U skladu sa sve prisutnijim trendovima popularizacije muzeja i njihova približavanja posjetiteljima svih generacija, pariški Louvre obogatio je svoje internetske stranice inovativnim interaktivnim programom

Posjetitelje internetskih stranica Louvrea dočekuje lik Dominique-Vivanta Denona, prvog kustosa tog muzeja. Služeći se nizom neobičnih predmeta, on nas vodi kroz muzejsku zbirku i uči povijesti, često se prisjećajući i vlastita života.

Svaki od predmeta iz Denonovog ateljea donosi interesantnu priču. Klikom na sliku globusa, Denon se prisjeća vlastitih putovanja, veliki dnevnik na njegovu stolu otkriva priče o krađi 'Mone Lise', egipatskoj ekspediciji i dijamantu Regentu, a spužva donosi priču o Rafaelovu 'Portretu Baldassarea Castiglionea' i restauraciji njegovih očiju.

Iako pretežno dobre volje, virtualni kustos je katkad svadljiv i čangrizav. Ponekad daje jasna i informativna objašnjenja, a nekad zabavne detalje iz prošlosti. Iako šaljive i prilično neobične, sve su priče istinite.

Autor inovativnog projekta je François Place koji posljednjih 20 godina ilustrira dječje knjige. Dominique-Vivant Denon, prvi kustos najposjećenijeg muzeja na svijetu, živio je od 1747. do 1825. te se bavio arheologijom, umjetnošću i politikom. Kako izgleda njegovo vođenje, provjerite na internetskim stranicama muzeja.