INTERVJU: I. ŠTIKS I S. HORVAT

Studenti su otvorili prostor kritici neoliberalnih reformi

07.05.2010 u 11:24

Bionic
Reading

Srećko Horvat i Igor Štiks zajedno su napisali knjigu 'Pravo na pobunu' kojom polemično reagiraju na aktualne političke događaje te zaključuju da je lanjska studentska pobuna ključni događaj koji bi mogao izvući Hrvatsku iz rezignacije

U intervjuu za tportal autori govore o društveno-političkoj situaciji, posljedicama studentskih i seljačkih prosvjeda u Hrvatskoj, jazu između generacija, ali i oštroj podijeljenosti među mladima Hrvatske.

U knjizi 'Pravo na pobunu' razjašnjen je pojam direktne demokracije, metode kojom su studenti u pobuni 2009. pokušali ostvariti prava na besplatno obrazovanje. To im nije uspjelo, no organizacija plenuma, što su kasnije preuzeli i seljaci, otvorila je polje za jednu širu kritiku neoliberalnih reformi, smatra Srećko Horvat, dodajući da je forma prosvjeda danas zastarjela i da treba tražiti nove modele.

Autorski dvojac je u razgovoru za tportal također pojasnio svoju tezu o dvije mlade Hrvatske, odnosno o generacijskom ratu koji se vodi između onih pasivnih i politički slijepih saveznika režima nasuprot mladima koji su i kroz studentsku pobunu jasno postavili politička pitanja i ponudili izlaz. Kako će te dvije mladosti razriješiti svoj sukob, hoće li režim iskoristiti mladost opijenu nacionalističkim mitovima protiv ove avangardne, smatra Igor Štiks, treba tek vidjeti.

Kakvima ocjenjuju prvomajske sindikalne prosvjede, zašto misle da sindikati nisu više poluga koja može promijeniti stanje u zemlji, kako gledaju na najavljenu reformu zdravstva, očekuje li Hrvatsku sudbina Grčke, neka su od pitanja na koja Štiks i Horvat nude odgovore.

Pogledajte intervju.