9. DeSADU

Studenti dramaturgije predstavljaju svoje tekstove, a najbolji će biti uprizoreni

31.10.2017 u 11:17

Bionic
Reading

Deveta po redu Revija dramskih tekstova studenata dramaturgije Akademije dramske umjetnosti - DeSADU ove se godine održava od 4. do 7. studenoga a donosi čitanja sedam dramskih tekstova studenata ADU-a, najbolji od kojih će biti uprizoreni na kazališnoj reviji KRADU

Revija DeSADU zamišljena je kao platforma koja mladim dramaturzima i autorima nudi priliku javne prezentacije svojih novih dramskih radova, kako bi tako izravno ispitali funkcioniranje svojih tekstova u sučeljavanju s reakcijama publike, za što nemaju prilike u redovnom nastavnom procesu, stoji u najavi.

Glavni program ovogodišnje revije čine čitanja sedam dramskih tekstova studenata ADU.

"Muškarci i Žene: Žene i Muškarci" Nike Korenjak predstavlja arhetipe muškaraca i žena. U tekstu "Hipolit iz predgrađa" Mihovila Rismonda tijekom Tezejeva odsustva u kafiću Fedra priznaje konobaru Teramenu što osjeća prema posinku.

Josipa Iva Delić u tekstu "Ne može se prevesti na hrvatski" postavlja tri lika na pragu tridesete koji žive gotovo identičnim izoliranim životima u svojoj produljenoj adolescenciji, agresivnim opsesijama i opskurnim seksualnim maštarijama.

"Nostalgija" Mateje Posedi drama je za osam likova koji tijekom jedne večeri podijeljenih u parove razgovaraju i iznose svoje duboke osjećaje, mijenjaju svoju poziciju, ali na kraju svi dogovori ostaju na rečenome dok sve otkrivene tajne razumijevanje pronalaze u empatičnim uzdasima.

U programu su i drama "Pjesma mrtvoj djeci" o djeci, žrtvama zlostavljanja, zanemarivanja i ubojstava Dorotee Šušak, "Marta i sedam strahova" Ivane Vuković, najavljena kao "bajka za sve one koji su odrasli, odrastaju ili će tek odrasti", te "Drama vulgaris" Luke Vlašića

Festival je natjecateljskog tipa, a najbolji dramski tekstovi uprizoruju se na kazališnoj reviji KRADU.

U sklopu 9. DeSADU bit će održan i okrugli stol "Politike gledanja", u kojem će sudjelovati Goran Pavlić i Sibila Petlevski.

Sve izvedbe održat će se u Novoj akademijskoj sceni F22 Akademije dramske umjetnosti, u Frankopanskoj 22, a ulaz na sva dramska čitanja je slobodan.