'SNEBIVAŠ ME'

Strast i provokacija u proznom prvijencu Mani Gotovac

10.11.2015 u 20:44

Bionic
Reading

Teatrologinja, kazališna kritičarka i spisateljica Mani Gotovac, nakon dviju autobiografskih uspješnica napisala je svoj prvi roman, ljubavnu i obiteljsku priču 'Snebivaš me', u kojoj prati živote triju žena iz jedne obitelji tijekom više desetljeća

Roman je upravo objavljen u izdanju Profila, a njegovim je predstavljanjem u utorak u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma službeno otvoren Profilov štand na ovogodišnjem Interliberu, koji se na Zagrebačkom velesajmu održava od 10. do 15. studenoga.

Riječ je o prvoj fikcijskoj prozi istaknute dramaturginje i spisateljice nakon niza objavljenih eseja, kritika i teatroloških knjiga, te dvaju autobiografskih romana, 'Fališ mi' 1 i 2. Najavljen kao strastveno i provokativno štivo, roman je rezultat 4,5-godišnjeg kreativnog rada.

'Lav Tolstoj rekao je da pisati ima smisla jedino ako se sve ono što se nalazi u umu može pretvoriti u osjećaje. Ja se nisam usudila nešto iz uma pretvoriti u osjećaje ali imam osjećaj da me osjećaji pišu, a dok me pišu, otvaraju mi jedan drugačiji pogled na nešto što mi se čini da živimo', kazala je Gotovac na predstavljanju.

U njemu slijedi sudbinu triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi i njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina; od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. Među brojnim izmišljenim likovima pojavljuju se i stvarne osobe, poznate iz javnog života, poput Vanesse Redgrave, Vinka Brešana ili Angeline Jolie i mnogih drugih.

'Roman prati sudbinu triju žena, u tri generacije, od 60-tih do 2013., kada završava. No, niti jedna godina u tom romanu nije točna i ne može biti točna, jer je sve izmišljeno', istaknula je autorica.

Gotovac svoj roman ispisuje služeći se narativnim tehnikama različitih žanrova: stvarnosnom prozom, dramskim dijalozima, lirskim pasažima, bajkom, elementima trilera... Sve to umrežuje i spaja svojim prepoznatljivim, emotivnim i jezgrovitim autorskim rukopisom.

Naslov knjige svojevrsni je oksimoron, istaknula je Gotovac. ''Snebivaš me' znači istodobno 'dovodiš me u nedoumicu, skandaliziraš me, užasavaš me', ali i – 'zadivljuješ me neobičnošću svoje pojave'', kazala je.

'Jedan put prema šokantnom tiče se jednog od likova moje knjige, i taj se put odnosi na značenje 'užasavaš me', dok drugi put vodi prema iznenađenju o tome što se s nama događa i što se događa između glavne junakinje i 'onoga s kime ona razgovara', a koji vodi prema značenju 'oduševljavaš me'', pojasnila je autorica.

'Ljubav smatram temeljnom energijom ljudskog života, ali za mene je taj fenomen, fenomen ljubavi, nešto posve različito od važećeg i općeg motiva koji danas zaokuplja sve, a zove se – seks. Voljela bih da čitatelji od prve do zadnje stranice osjete koliko mi je ta razlika važna', otkrila je na predstavljanju Mani Gotovac.

Urednica Jelena Bevandić istaknula je kako je riječ o romanu koji priča posebnu priču već samim svojim naslovom ali i svojim ovitkom: naime, naslovnica je napravljena kao ogledalo u kojemu se zrcali lice čitatelja, istaknula je.

Knjiga će svoje 'stručno' veliko predstavljanje imati u prosincu, najavila je Gotovac, a odlično posjećeno premijerno predstavljanje njezina dugo iščekivanog romanesknog prvijenca popraćeno je performansom redatelja i glumca Mirana Kurspahić. Kurspahić je utjelovio dva lika iz romana, Vala i Dobroslava, a u izvedbu je uključio i žene iz publike koje su se tako same našle u situaciji ženskih likova priče koju je Mani Gotovac napisala na svoj prepoznatljiv način: hrabro, izazivački, bez tabua i šokantno.