PORTRETI JAMESA HARDENA

Strani mediji raspisali se o ilustracijama mladog zadarskog dizajnera Filipa Peraića. Objasnio nam je odakle mu ideja

05.04.2019 u 15:44

Bionic
Reading

Zadarski dizajner Filip Peraić već nekoliko godina radi na projektu 'James Harden Illustrated', seriji portreta američkog košarkaša Jamesa Hardena, a zadnjih dana o tome su se raspisali i svjetski mediji poput New York Timesa i CNN-a. Pitali smo Peraića kako je došlo do toga velikog interesa za njegove crteže

'U prvom navratu napravio sam 26 portreta i onda napravio pauzu, a onda sam ih prije nekoliko dana ponovno sve podijelio na Twitteru. Tweet je postao viralan, ljudi su ga masovno lajkali i dijelili i tako je došao do samog Jamesa Hardena koji ga je i sam tvitao i pohvalio. Tako je buknula priča', kaže 30-godišnji Filip Peraić koji je Hardena počeo portretirati kako bi kao ilustrator mogao eksperimentirati s različitim pristupima izražavanja, što u klasičnim poslovima radi klijenata nije mogao.

Pritom mu je upravo prepoznatljiva brada Jamesa Hardena poslužila kao najveća inspiracija ili 'muza', kako u velikom tekstu o Peraiću, objavljenom prije nekoliko dana, piše New York Times. Katkad je u stilu Jacksona Pollocka ili Vasilija Kandinskog, katkad u stilu grčkih filozofa. Ponekad je u obliku određene države ili pak kita, a napravljena je kako najobičnijom olovkom, tako i od daleko osebujnijih materijala, poput cvijeća, maslinovog ulja, mediteranskog bilja pa i od prave ljudske kose.

  • +7
Ilustracije Filipa Peraića Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

'Danas sam pričao i s novinarima CNN-a i drago mi je što ljude projekt zanima. Ja ga radim radi sebe, zabavan mi je. Napravio sam sada dva nova portreta i u idućih šest tjedana namjeravam izbaciti još šest novih', rekao nam je Peraić čiji je rad Harden pohvalio još 2015.

'Njegove su ilustracije nevjerojatne, svi ti načini na koje je vidio i nacrtao moju bradu. Fantastično. Zaista je silno talentiran', rekao je tada Harden.