HERTA MÜLLER O STVARALAŠTVU

Strah od komunizma zaslužan za karijeru nobelovke

08.12.2009 u 12:50

Bionic
Reading

Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, Herta Müller, izjavila je da je strah od komunizma s kojim se suočila u rodnoj Rumunjskoj zaslužan za njenu spisateljsku karijeru

'Suočena sa strahom od smrti, moja reakcija je bila žudnja za životom. Žudnja za riječima. Jedino je vihor riječi mogao utjecati na moje stanje', kazala je Herta Müller u tradicionalnoj pristupnoj besjedi koja prethodi ceremoniji dodjele Nobelove nagrade.

Njemačka književnica rumunjskog podrijetla pročitala je tekst pod nazivom 'Svaka riječ zna mnogo o tom začaranom krugu' i prisjetila se svojeg književnog stvaralaštva nedavno okrunjenog prestižnom nagradom.

Müller je istakla da je počela pisati kada više nije bilo moguće govorom opisati situaciju u Rumunjskoj u vrijeme vladavine Nikolaja Ceausescua, naglasivši da diktatorski režim ljude lišava dostojanstva.

'Ono što je nemoguće reći, može se napisati. Budući da je pisanje nijemi čin, to je kao posao koji potječe iz glave i ide prema ruci, a zaobilazi usta. Pod diktaturom, mnogo sam pričala... Moje riječi su skoro uvijek imale nesnosne posljedice. Ali je pisanje počelo u tišini, kada sam iz sebe željela izvući više nego što izgovorena riječ to dozvoljava', rekla je ona.

Herti Müller bit će uručena Nobelova nagrada 10. prosinca.