'BODIES REVEALED '

Stotine posjetitelja na izložbi ljudskih tijela

09.04.2010 u 01:10

Bionic
Reading

Nakon što ju je pogledalo više od 15 milijuna posjetitelja diljem svijeta, izložba 'Bodies Revealed' otvorena je u galeriji Klovićevi dvori gdje je privukla stotine znatiželjnika

Milan Bandić i Zvonimir Šostar

Prilikom svečanog otvaranja, ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin, izložbu je po značaju usporedila s ranijim velikim događanjima organiziranima u toj galeriji; izložbom Marca Chagalla i velikom izložbom njemačkih ekspresionista iz 2008. godine.

Dvanaest cjelovitih ljudskih tijela i više od 200 organa raspoređeno je u 12 dvorana da bi posjetitelji dobili jasan uvid u različite sustave ljudskog tijela. Sva tijela potječu s područja Kine te su posuđena za potrebe projekta s tamošnjih medicinskih ustanova.

Autor projekta, profesor anatomije Roy Glover, prilikom otvaranja još je jednom istaknuo da osnovnim ciljem smatra edukaciju, promišljanje o vlastitim životnim navikama, kao i poticanje na zdraviji život.

Ipak, sudeći prema reakcijama okupljenih posjetitelja, među kojima se našao velik broj osoba iz javnog života, većina neće bitno mijenjati navike.

Secirana tijela i organi na kojima su jasno vidljiva oštećenja uzrokovana viškom kilograma, manjkom fizičke aktivnosti ili pak pušenjem, neće utjecati na životne navike voditeljice Barbare Kolar koja je za tportal.hr izjavila da se nema čega odreći, a istog je mišljenja i novinarka Nevena Rendeli, koja tek odnedavno uživa u duhanu.

Eksponate su razgledavali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, glumac Enis Bešlagić, poznati alternativac Drago Plečko, Dubravko Merlić i Željka Ogresta te brojni drugi.

Izložba će biti otvorena do 11. srpnja.