FESTIVAL LONDON 2012.

Stonehenge i šume Sjevernog Walesa kao pozornice

27.04.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Najveća ovogodišnja kulturna manifestacija u Velikoj Britaniji, umjetnički festival London 2012. koji će se održati od 21. lipnja do 9. rujna, ponudit će 12 tisuća priredbi iz svih područja umjetnosti u kojima će sudjelovati više od 25 tisuća umjetnika iz 204 zemlje

Koncerti, izložbe i spektakularne umjetničke izvedbe na otvorenom samo su dio programa toga festivala glazbe, plesa, kazališta, filma, umjetnosti i arhitekture, organiziranog istodobno s održavanjem ljetnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu.

Sudionici su umjetnici iz svih zemalja koje sudjeluju u Igrama, a sam festival zamišljen je kao ambiciozni vrhunac britanske Kulturne olimpijade započete 2008. s ciljem ukazivanja na istaknuto mjesto koje ta zemlja zauzima na svjetskoj umjetničkoj sceni. Procjenjuje se da je u četiri godine njezina trajanja u događanjima vezanim uz Kulturnu olimpijadu sudjelovalo oko 18 milijuna ljudi.

Najavljujući program festivala direktorica Ruth Mackenzie napomenula je kako je riječ o 'najvećem kulturnom događanju današnjice'. 'Uz nova ostvarenja najboljih svjetskih glazbenika, komičara, umjetnika, filmaša i drugih, na najneobičnijim mjestima diljem Velike Britanije odvijat će se čitav niz umjetničkih događanja koja će u našu zemlju donijeti 'najbolje od najboljeg' od međunarodne kulture", kazala je Mackenzie.

Britanski ministar kulture Jeremy Hunt posebno se osvrnuo na široki raspon kulturnih događanja 'od Beethovena do Jay-Z-ja, od Shakespearea do Mike Leigha, te od Stephena Fryja do Wallacea i Gromita'.

Program počinje na Ivanjsku noć 21. lipnja nizom događanja na otvorenom, uključujući koncert u dvorcu Stirling u Škotskoj na kojem će među ostalima nastupiti Simfonijski orkestar Simon Bolivar iz Venezuele pod ravnanjem maestra Gustava Dudamela.

Među drugim su događanjima i nastupi Rihanne, britanske indie pop skupine Florence and The Machine, te američkog glazbenika Williama Jamesa Adamsa poznatijeg kao will.i.am. Nastupit će i Jessie J, Jack White, David Guetta i Tinie Tempah, a od velikih su imena još najavljeni i britanski glazbenik Damon Albarn, australska glumica Cate Blanchett, kineski konceptualni umjetnik i poznati politički disident Ai Weiwei, te američka hip-hop zvijezda Jay-Z.

Poznati pretpovijesni spomenik Stonehenge bit će transformiran u pozornicu na otvorenom jedne od najpoznatijih francuskih skupina uličnih umjetnika Compagnie Carabosse.

Njemačka plesna skupina Dorky Park koreografkinje Constanze Macras nastupat će u šumama Sjevernog Walesa, gdje će drevne mitove interpretirati kroz prizmu modernog noćnog života u Cardiffu, a plesna trupa američke koreografkinje Elizabeth Streb izvodit će ekstremne akcijske scene koje uključuju i iskakanje i katapultiranje oko nekih od londonskih najpoznatijih građevina.

Pjesnici iz olimpijskih zemalja, od Afganistana do Zimbabvea, imat će prigodu natjecati se na festivalu poezije koji je također dio programa, a u zabavnom dijelu programa, skupina komičara putovat će čamcem od Londona do Edinburgha i usput izvoditi besplatne predstave tijekom čitavog srpnja.

Dio festivala posvećen je i Williamu Shakespeareu te će tako u sklopu već započetog programa 'Globe to Globe' ('Kazalište Globe svijetu') kazališne skupine iz cijelog svijeta u tom londonskom kazalištu predstaviti 37 djela velikog britanskog dramatičara na jednako toliko svjetskih jezika, uključujući znakovni i maorski.

Katedrale će postati domaćini zračnim akrobatima, dobitnik nagrade Turner umjetnik Martin Creed pozvao je svoje sunarodnjake da 27. srpnja u 8 sati u sklopu njegova djela 'Work No. 1197 All the Bells' tri minute zvone svim zvonima koja imaju na raspolaganju, a jedna od neobičnijih ponuda festivala je i svjetska premijera opere njemačkog skladatelja Karlheinza Stockhausena koju će uživo izvoditi gudački kvartet i to iz helikoptera.