BOGAT PROGRAM

Što donose 11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac u zagrebačkom MSU

11.11.2019 u 11:29

Bionic
Reading

11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac trajat će od 12. studenoga do 1. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a uključivat će izložbu '79 godina atelijera Dabac u Ilici', performativno predavanje suvremenog umjetnika Antonia Grgića na zatvaranju izložbe, stručno predavanje i okrugli stol 'Privatni foto arhivi i arhivi umjetnika-valorizacija, zaštita i promocija'

Ovogodišnji 11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac posvećeni su temi fotografskih arhiva, onih javnih o kojima brinemo i onih privatnih o kojima će društvo brigu tek preuzeti, najavljuju iz MSU-a.

'Fotografski arhivi analognih negativa i pozitiva ubrzano nestaju, zbog nebrige, nepoznavanja ili nemogućnosti provođenja adekvatnih mjera njihove zaštite. Stoga je jedno od ključnih pitanja zaštita kulturno-umjetničke baštine, posebno u vremenu u kojemu im se okrećemo – umjetnici u potrazi za inspiracijom i materijalom, povjesničari za dokumentom vremena i dokazom, povjesničari umjetnosti za umjetničkim djelom', kažu iz MSU-a.

Izložba '79 godina atelijera Dabac u Ilici', koja će se od 12. studenoga do 1. prosinca moći vidjeti u MSU galeriji, predstavit će bogatu povijest, kulturni značaj i djelovanje Arhiva Tošo Dabac u Ilici 17 (osnovan 1940. godine), posebno tijekom 1950-ih i 1960-ih godina, zatim vremena nakon smrti Toše Dabca 1970., pa sve do danas.

Kroz nekoliko studija izložba će pokazati s kojim je kulturnim institucijama i djelatnicima Tošo Dabac surađivao, poput Ota Bihaljia Merina, povjesničara umjetnosti, teoretičara i promotora jugoslavenskog kulturnog identiteta. Izložba će obuhvatiti i djelovanje Arhiva kada je njegovo upravljanje preuzeo Petar Dabac 1970. godine, koji od tada brine za bogatu ostavštinu Toše Dabca, stvara vlastita umjetnička djela, te vodi specijaliziranu fotografsku galeriju u kojoj je organizirao pedesetak izložbi poznatih suvremenih fotografa iz zemlje i inozemstva.

Današnja uloga Arhiva također će biti predstavljena predstavljena kroz različite oblike suradnje, od izložbenih i drugih projekata do objavljivanja Dabčevih fotografija u hrvatskim i stranim publikacijama i katalozima. Publika će moći vidjeti i brojne dokumente vremena, pisma, knjige i opremu te naravno i niz fotografija koje su snimili Tošo Dabac, Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić, dokumentirajući nebrojena druženja intelektualaca u Ilici 17. U takvom okruženju nastala je ideja o osnivanju časopisa za fotografiju SPOT, kao i ideja o zasnivanju Muzeja fotografije.

Izložba se otvara 12. studenoga u 19 sati.

Stručna predavanja na ovogodišnjim Danima fotografije Arhiva Tošo Dabac održat će Christine Frisinghelli, jedna od osnivačica kultne Camere Austrije, publici će predstaviti arhiv Pierra Bourdieua, sociologa, antropologa, filozofa i cijenjenog francuskog intelektualca, koji je svoj kompletni fotografski arhiv, nastao između 1958. i 1961. u Alžiru, 2001. godine povjerio Cameri Austriji na brigu i obradu.

Marika Kuźmicz, voditeljica varšavske Fundacje Arton, podijelit će svoje iskustvo rada na organizaciji, istraživanju i promociji privatnih arhiva umjetnika te upoznati javnost s pet arhiva o kojima trenutno Arton skrbi, kao i s poljskom umjetnošću 1970-ih godina.

Matteo Balduzzi, kustos u milanskom Museo di Fotografia Contemporanea, prvog javnog muzeja fotografije u Italiji, svoje će predavanje posvetiti Lanfrancu Colombu, kustosu koji se često naziva “pionirom talijanske fotografije”. Colombo je od 1967. do 1996. vodio jednu od prvih galerija u Europi specijaliziranih za fotografiju - galeriju Il Diaframma, čiji arhiv čini jezgru muzeja.

Ana Isabel Cruz Yábar je istraživačica i kustosica u pariškoj podružnici Fondacije Magnum Photos. U svom radu posvećuje se istraživanju, zaštiti, prezentiranju i promociji arhiva fotografa koji su bili dio Magnuma, a u sklopu 11. dana fotografije ATD-a publici će predstaviti svoja profesionalna iskustva, kao i probleme s kojima se susretala u obradi i zaštiti privatnih fotografskih arhiva.

Dane fotografije Arhiva Tošo Dabac zaključit će promocija kataloga izložbe te okrugli stol 'Privatni foto arhivi i arhivi umjetnika-valorizacija, zaštita i promocija' u MSU galeriji 29. studenoga u 19 sati. Na njemu će domaći stručnjaci govoriti o poziciji foto arhiva danas u Hrvatskoj.

Arhiv Tošo Dabac 2005. je otkupio Grad Zagreb i od tada je na stručnom upravljanju MSU-a. U njihove je prostore u Novom Zagrebu zbirka nedavno, zbog imovinskog spora, preselila iz dotadašnjeg prostora i svog izvornog ambijenta, fotografskog studija Toše Dabca u Ilici.