FILMSKE POSLASTICE

Što danas gledati u bogatom programu ZFF-a

09.11.2019 u 12:03

Bionic
Reading

Zagreb Film Festival (ZFF) u subotu prikazuje novi film nagrađivanog čileanskog redatelja Pabla Larraina, 'Ema', u kojemu kroz priču o ženi rastrganoj krivnjom progovara o tijelu, plesu i majčinstvu

Larrainov film, koji se prikazuje u programu Ponovno s nama, prati neukrotivu plesačicu iz naslova (Mariana Di Girolamo), čiji se brak s koreografom Gastónom (redateljev čest suradnik Gael García Bernal), raspada kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina.

Zbog svega se osjeća krivom, a utjehu traži na ulicama Valparaísa gdje nastupa sa svojom plesnom skupinom, pronalazi nove ljubavnike i planira ponovno ujediniti svoju obitelj.

Riječ je o još jednom filmu u kojemu Larrain iz perspektive problematičnih, šarolikih likova stvara portret Čilea. Redatelj se proslavio povijesnom trilogijom 'Tony Manero' (2008.), 'Post mortem' (2010.) i 'No' (2012., nominiran za Oscara). Za ulogu u njegovom prvom filmu na engleskom jeziku, 'Jackie" iz 2016., Natalie Portman je bila nominirana za Oscara.

Glazbu je skladao Nicolas Jaar, a film je u Veneciji osvojio nagradu studenata UNIMED.

'Monos' i 'Ivana Grozna' u Tuškancu

Subotu na Zagreb Film Festivalu obilježit će i projekcije dvaju filmova u kinu Tuškanac iz natjecateljskog programa - kolumbijski 'Monos' redatelja Alejandra Landesa i rumunjsko-srpski 'Ivana Grozna' Ivane Mladenović.

Radnja 'Monosa' smještena je na vrh zabačene planine, gdje osmero djece, mladi komandosi s puškama čuvaju američku taokinju (koju glumi Julianne Nicholson - 'Ja, Tonya', 'Kolovoz u okrugu Osage') i kravu Shakiru.

Monos Izvor: Društvene mreže

Kako se ističe u najavi, 'Monos'napetim kombiniranjem žanrova ratnog filma i trilera, nudi uznemirujuću i halucinatornu viziju kaosa i apsurda rata iz jedinstvene perspektive adolescenata, zbog čega ga mnogi kritičari uspoređuju s "Apokalipsom danas".  

Film redatelja koji se probio na filmskoj sceni dokumentarcem 'Cocalero' i dugometražnim prvijencem 'Porfirio' premijerno je prikazan na Sundanceu i kolumbijski je kandidat za Oscara. Glazbu je skladala je Mica Levi - Micachu ('Ispod kože', 'Jackie').

U filmu 'Ivana Grozna', komediji o ženi na rubu živčanog sloma, redateljica Ivana Mladenović glumi samu sebe, a uz nju su i njezini prijatelji i obitelj.

Ivana Grozna Izvor: Društvene mreže

Za tu fikcionalnu autobiografiju o intimnim neurozama pojedinca, obitelji i šire zajednice redateljica je bila inspirirana stvarnim događajima o glumici koju nakon povratka u rodni grad dočekuju kao zvijezdu, no ne treba dugo da o njoj krenu i prvi tračevi.

Film je premijerno prikazan u Locarnu gdje je osvojio Posebnu nagradu žirija u programu Cineasti del presente.

Autorica je završila režiju u Bukureštu, a i njezini su raniji filmovi bili uspješni - kratkometražni uratci obišli su festivale diljem svijeta, a dokumentarni 'Ugasi svjetla'" bio je premijerno prikazan na Tribeci te osvojio i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film.

Dugometražni igrani prvijenac 'Vojnici. Priča iz Ferentarija' (2017.) nagrađen je Posebnim priznanjem u San Sebastiánu.

Vikend na ZFF-u je rezerviran i za najmlađu publiku - u Kulturnom centru Travno prikazuje se 'Taiki', film nizozemske redateljice Mirjam de With o dječaku koji mora naučiti preživjeti u svijetu divljine, koji je puno uzbudljiviji od onog virtualnog.

Ema Izvor: Društvene mreže

'Moj prvi odlazak u kino' donosi izbor animiranih filmova za djecu

Program 'Moj prvi odlazak u kino', koji donosi izbor kratkometražnih animiranih filmova primjeren djeci već u dobi od tri godine, počinje u Narodnom sveučilištu Dubrava u jutarnjim satima.

U Muzeju suvremene umjetnosti kreće program Velikih 5, posvećen filmovima utjecajnih europskih kinematografija, a na prvoj projekciji je britanski hit 'Samo ti'" redateljice Harry Wootliff, koji se opisuje kao inteligentna drama koja propituje opstojnost romantike u svakodnevici.

Dvorana KIC donosi popratni program Dva Berlina: Filmom preko zida kojim se obilježava 30. godišnjica rušenja Berlinskog zida, a u okviru programa Fragmenti egzila prikazuje se "Tvrđava Europa" Želimira Žilnika, dokudrama o izbjeglicama različitih nacionalnosti koji iz srednje Europe pokušavaju doći na zapad prelazeći granicu i kršeći europska pravila.