MAJSTOR HORORA

Stephenu Kingu je žao što stvarnost trenutno nalikuje radnji jednog od njegovih romana

10.04.2020 u 10:26

Bionic
Reading

Američki pisac Stephen King još je 1978. u romanu 'The Stand', njegovom najobimnijem i kod nas neprevedenom, pisao o virusnoj pandemiji koja je desetkovala čovječanstvo. Jasno mu je zato, rekao je u nedavnom intervjuu, da mu se sada mnogi javljaju i tvrde da imaju osjećaj da su zbog situacije s koronavirusom zakoračili u jednu od njegovih stravičnih priča

'Svako malo se javi netko tko kaže, 'Joj pa ovo je kao da živimo u romanu Stephena Kinga. Moj jedini odgovor na to je: Žao mi je', rekao je pisac u intervjuu za NPR.

Bilo je samo pitanje vremena kad će svijet pogoditi pandemija poput ove, dodao je.

'Prije ili kasnije u našem društvu, u kojem su putovanja sastavni dio svakodnevnog života, moralo je doći do virusa koji će se dotaknuti najšire moguće javnosti.'

Pandemija će, kaže, na današnju generaciju ostaviti trajan i značajan trag.

'Trenutno sam u svojim sedamdesetim i sjećam se kako mi je majka pričala o Velikoj depresiji. Ostavila je ožiljak, traumu. I vjerujem da će moja unuka, koja ne može vidjeti njene prijatelje, samo razgovarati s njima povremeno putem Skypea dok je zaglavljena u kući, jednom kad joj njena djeca kažu kako im je dosadno zato što ne mogu van reći: 'Trebali ste biti u 2020., kad smo svi bili zatvoreni u našim kućama mjesecima! Nismo smjeli izlaziti, bojali smo se virusa!'

Pisac je priznao i da se teško nosi s ovim anksioznim vremenima, ali da mu svakodnevni boravak u kući svakako pomaže da se više posveti fokusira na pisanje.

'Nemam puno toga drugog za raditi, a i dobar je način da se maknem od straha. Ne osjećam paniku, koju vjerujem da većina osjeća, nego neku vrstu uporne tjeskobe', rekao je King.

Osvrnuo se i na ulogu književnih horora u doba kad je čitav naš svijet zastrašujući.

'Oni su poput snova, nisu li? Možete ući u taj svijet i znati da nije stvaran, ali ako je umjetnik dobar - filmaš ili pisac ili čak i slikar - na neko vrijeme povjerujete u taj njegov svijet jer je prikaz tolko stvaran. A opet, cijelo vrijeme dio vašg uma razumije da se ne radi o stvarnosti, da je netko sve skupa izmislio', zaključio je.

Iako se proslavio kao pisac horora, King tvrdi da je i više od toga, budući da najradije istražuje što se dogodi kad u živote običnih ljudi uđe nešto neočekivano i čudno. U novoj zbirci priča 'If it Bleeds' fokusira se na Holly Gibney, privatnu istražiteljicu koja po svoj prilici ima nadnaravne sposobnosti. Njen lik dio je i ranijih njegovih romana, uključujući 'Autsajdera' (The Outsider) koji je adaptiran u HBO-ovu seriju.