POSLIJE SE PRAVDAO, ALI...

Stephen King na udaru žestokih kritika zbog komentara o nominacijama za Oscara

15.01.2020 u 09:56

Bionic
Reading

Nakon proglašenja ovogodišnjih nominacija za Oscara, u kojima ponovno nije bilo mjesta za žene i umjetnike nebjelačkih etničkih skupina, pisac Stephen King na Twitteru je komentirao kako on osobno nikad ne bi uvažavao raznolikost u pitanjima umjetnosti. 'Samo kvaliteta', napisao je i izazvao lavinu reakcija i negativnih kritika

King je komentirao tri kategorije Oscara u kojima i sam može nominirati, kao član Akademije: najbolji film, najbolja adaptacija scenarija i najbolji originalni scenarij.

Rekao je kako mu prilikom glasanja raznolikost ne znači ništa.

'Nikad ne bih uvažavao raznolikost u pitanjima umjetnosti. Samo kvalitetu. Drugačije bi, čini mi se, bilo pogrešno', napisao je na Twitteru.

'Implikacije da se kvaliteta i raznolikost međusobno isključuju prilično nam glasno govore o tome koliku prijetnju osjećate od potencijala ravnopravnog umjetničkog terena u kojemu su, kako ih nazivate, te 'različite' priče eksponencijalno zanimljivije, šire, pronicljivije i dojmljivije od vaših vlastitih', napisala mu je američka filmašica Nikyatu Jusu.

Kritike na račun poznatog pisca horora nastavile su se nizati. Redateljica Ava DuVernay Kingov je komentar opisala 'izuzetno nazadnim i ignorantskim', a spisateljica Roxane Gay poručila je koliko je razočarana time što King vjeruje da 'kvaliteta pripada samo jednoj demografskoj skupini'. 

Kasnije je pisac pokušao pojasniti što je htio reći, navodeći kako zapravo vjeruje da ljudi trebaju imati jednake šanse. 'Ne možete dobivati nagrade ako vas se isključuje iz natjecanja', poručio je.

Pokušaj da popravi štetu, međutim, nije mu pošao za rukom.

Bivša Obamina savjetnica Brittany Packnett ocijenila je kako je njegov komentar dokaz da mjera kvalitete dan-danas ostaje ekskluzivna i da nikad neće biti uključivosti ondje gdje se kvalitetnima smatraju jedino bjelački narativi.

'Geto je dok ne postane moderno, je li tako?', zaključila je referirajući se na to da ideje postanu prihvaćene tek kad ih počne promovirati 'pravi' tip osobe.