TWAINOV KLASIK NA TV-U

Steampunk verzija Huckleberryja Finna

24.08.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Američka TV-mreža ABC najavila je da planira razviti kriminalističku seriju u kojoj će glavni likovi biti Tom Sawyer i Huck Finn, slavne kreacije američkog pisca marka Twaina, ali ovoga puta smješteni ne u vrijeme ropstva, nego u steampunk budućnost

Mark Twain u posljednje vrijeme baš nema sreće. Prvo je početkom godine izašla cenzurirana verzija njegova klasika o avanturama nestašnog dječaka Huckleberryja Finna, iz koje je izbačena riječ 'crnčuga'. Iako je Twain bio poznat kao veliki protivnik ropstva i američkog vojnog imperijalizma, u svijetu političke korektnosti 21. stoljeća njegovim je likovima zabranjeno govoriti kako se govrilo na američkom Jugu u njihovo vrijeme.

Zato će biti zanimljivo vidjeti kako će škakljivoj terminologiji pristupiti američka TV-mreža ABC, koja je najavila da želi razviti detektivsku seriju čiji će glavni likovi biti Huck Finn i Tom Sawyer. 'Finn & Sawyer' bi trebala pratiti odrastanje dvojice mladića, koji usput postaju i detektivi, a mjesto radnje je – za razliku od Twainovih romana – New Orleans. No ne bilo kakav, nego 'steampunk New Orleans', kako najavljuju producenti ABC-ja, a za osmišljavanje svega toga izabrani su Jason Richman i David Zabel, koji su svojedobno bili scenaristi 'Hitne službe', a kasnije autori brzo ukinute krimi-serije 'Detroit 187'.

U pitanju je, inače, već treća verzija Huckleberryja Finna koju ABC producira. Prva je emitirana 1975. Kao TV-film, s Ronom Howardom u glavnoj ulozi, dok je deset godina kasnije Hucka glumila mlada Drew Barrymore. Zasad nema informacija o tome tko bi ovaj put trebao utjeloviti nezaboravne delikvente koji su izašli iz mašte Marka Twaina.