MUZEJ GRADA ZAGREBA

Starinski kućanski aparati na izložbi

28.09.2012 u 10:58

Bionic
Reading

'Ah, ti kućanski poslovi' gostujuća je izložba Muzeja Slavonije Osijek, koja će se otvoriti 12. ožujka u Muzeju grada Zagreba, i podsjetiti na neizostavna kućanska pomagala koja su bila dio svakodnevice od kraja 19. stoljeća do 70-ih godina 20. stoljeća

Na izložbi je izloženo 300-tinjak predmeta, kažu organizatori, dodajući da riječ o vrlo zanimljivoj i poticajnoj izložbi koja kroz prikaz kućanskih aparata tematizira nekoliko segmenata svakodnevice. Izložba će biti otvorena do travnja, a autorice su Ksenija Katalinić, Radmila Biondić i Marina Vinaj, voditeljice tri odjela Muzeja Slavonije Osijek.

Kroz izložbu se može pratiti razvoj tehnologije, dizajna i marketinških poruka (plakata), ali ona je zanimljiva i sociološki jer se kroz reklamne plakate zorno prati i ulogu žene u tadašnjem društvu.

Uz atraktivne plakate, posjetitelji će moći vidjeti kako je izgledao aparat koji je još 1920-ih godina radio sjajan espresso za dame iz doba charlestona, napravu za sladoled korištenu prije početka Prvog svjetskog rata ili pak perilicu za rublje na kruto gorivo iz 1900.

Izložba počinje kuhinjom, kao zasigurno najvažnijom prostorijom doma, mjestom okupljanja svih članova obitelji, mjestom boravka i obavljanja najvećeg dijela i najraznovrsnijih kućanskih poslova. Ručni rad osječkog stolara Carla Halasza oslikava osječku gradsku kuhinju s mnoštvom kućanskih i tehničkih pomagala od konca 19. stoljeća do šezdesetih godina 20. stoljeća.

Mnogi od izložaka u kuhinji u osnovi su mehaničke i tehničke prirode, prototipovi kasnijih, razvijenih i usavršenih modela; neki su, u svom prvobitnom obliku dobro osmišljeni i oblikovani, tek neznatno izmijenjeni primjenom novih materijala i tehnologija, ostali u primjeni i dan danas.

MGZ izložbom šalje poruku o važnosti prikupljanja i čuvanja predmeta iz svakodnevnog života, pozivajući građane na donaciju takvih predmeta Muzeju.