'SVE U VALCER'

Štambukove karikature u Splitu

26.08.2009 u 09:49

Bionic
Reading

U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici otvorena je retrospektivna izložba pod nazivom 'Sve u valcer' karikaturista Davora Štambuka (75), rođenog Splićanina, koji već 45 godina živi u Francuskoj gdje objavljuje svoje karikature u visokonakladnom tabloidu 'Ici Paris'

Šatmbuk je rekao da je na splitskoj retrospektivnoj izložbi predstavljeno 350 njegovih karikatura od ukupno 9.000 koliko ih je publicirao. 'Mene se uglavnom smatra karikaturistom sexa i vina, ali ovom splitskom retrospketivnom izložbom ilustrira se da sam se ja bavio i drugim temama - Adamom i Evom, Biblijskim potopom, Francuskom revolucijom...', rekao je Štambuk.

Objasnio je kako se nikada nije bavio političkom karikaturom koja je, po njegovim riječima, posljednjih godina preplavila europski tisak.

Novinar Zlatko Gall je na otvaranju izložbe, koju će splitska publika moći vidjeti do 14. rujna ove godine, istaknuo kako je ovo prva prava retrospektivna izložba Štambukovih karikatura.

Po Gallovom tumačenju rodni Split i kozmopolitski Pariz doprinijeli su razvoju Štambukova stila u kojem se prepoznaje spoj sredozemlja i kozmopolitizma. 'Štambuk je svojim karikaturama usmjeren protiv svakog licemjerja i malograđanskog morala, njegovi junaci su likovi s greškom', rekao je Gall.

Direktor Francuskog kulturnog centra u Zagrebu Stephane Re, koji je također govorio na otvaranju Štambukove splitske izložbe, naglasio je kako 'Štambuk predstavlja simbiozu francuskog humora i splitske genijalnosti'.

Urednik tabloida 'Ici Paris' Dominique Pako je istaknuo da se zauzimao za objavljivanje Štambukovih karikatura u tom tabloidu još prije 40-tak godina. 'Doba sexualne revolucije je doba oslobađanja od tabua i tu se Štambuk dobro snalazio', kazao je Pako.

Štambukove karikature objavljivane su u svim važnijim francuskim tjednicima i mjesečnicma. Izlagao je na brojnim festivalima karikature i primio je prestižne strukovne nagrade. Godine 2003. primio je od francuskog Ministarstva kulture odličje reda viteškog križa za umjetnost i literaturu. Predsjednik RH dodijelio mu je 2007. orden Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.